Veckomatsedel 1
Måndag: Linsgryta med dinkel
Tisdag: Rårakor med tångkaviarröra och tomat- och bönsalsa
Onsdag: Quorngryta med råris och rivna morötter
Torsdag: Varm pastasallad med halloumi
Fredag: Tacos med quornfärs och kidneybönor
RECEPT FÖR 4 PORTIONER
Linsgryta med dinkel
Ingredienser:
1 gul lök
1 grön paprika
1 klyfta vitlök
1 grönsaksbuljongtärning/pulver t.ex Renée Voltaire Lantbuljong
2 burkar krossade tomater
3 dl röda eller gröna linser
1 msk sambal oelek
3 msk tomatpuré
250 g keso
4 port = 4 dl hel dinkel (alternativt råris)
Gör så här:
1) Koka dinkel (eller råris) enligt anvisningarna på paketet (koktid 20-25 min)
2) Hetta upp oliv- eller rapsolja/flytande margarin i en stor gryta. Hacka och fräs lök, vitlök och paprika.
3) Häll de krossade tomaterna i grytan. Tillsätt buljongen, sambal oelek, tomatpuré och linserna.
4) Låt koka i ca 15 min. Blir grytan tjock går det bra att tillsätta lite vatten.
När linserna är mjuka är grytan klar. Servera med en klick keso.
Rårakor med tångkaviarröra och tomat- och bönsalsa
Ingredienser:
1 kg potatis (ca 10 st)
1-2 ägg
Tångkaviarröra:
1/2 burk tångkaviar, svart eller röd
1/2 röd lök
1 burk 5% mini fraiche
Fryst eller färsk dill
Bönsalsa:
1 burk svarta bönor (ca 200 g)
4 tomater
1/2 röd lök
2 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
Salt
Gör så här:
1) Skala och riv potatisen fint.
2) Häll ned potatisen i en skål och blanda i ett ägg. Rör runt ordentligt. Salta och peppra.
3) Hetta upp en stekpanna med flytande margarin/olja. Klicka ut lite av potatisen i pannan och platta ut med en stekspade. Det blir ungefär 3 rårakor för varje omgång i pannan. Stek ca 3 min på varje sida tills rårakorna fått lite färg. Håller rårakorna inte ihop så tillsätt det andra ägget.
4) Hacka tomaterna och rödlöken fint. Skölj bönorna. Blanda tomaterna med hälften av löken, bönorna, tomatpuré, vitvinsvinäger och salt.
5) Blanda mini fraichen med halva burken tångrom och resten av rödlöken. Toppa med lite dill.

Quorngryta med råris och rivna morötter
Ingredienser:
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 tärning/pulver grönsaksbuljong
1 dl rödvin/matlagningsvin
1 gul lök
150 g små färska champinjoner
1 msk vetemjöl
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
2,5 dl matlagningsgrädde (t.ex kelda, milda, oatly)
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 krm svartpeppar
Salt
Vitlökspulver efter smak
4 port råris = 2 dl. (Vi brukar dock behöva koka mer för att det ska räcka) Finns snabbvarianter som tar 10 min att koka, t.ex Frebaco.
Gör så här:
1) Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
2) Hacka löken grovt. Hetta upp flytande margarin/olja i en stor gryta och fräs löken. Häll i de hela små champinjonerna i grytan (dela dem om de är stora).
3) Tillsätt vinet, 2 dl vatten, buljong, svartpeppar och lite salt.
4) När vinet kokat upp i grytan, häll i quornbitarna.
5) Häll ned matlagningsgrädden, soja, socker, tomatpuré, vitvinsvinäger och vitlökspulver i grytan.
6) Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten för att undvika klumpar. Ha i redningen i grytan och låt koka ca 10 min.

Varm pastasallad med halloumi
Ingredienser:
4 port fullkornspasta, t.ex penne, skruvar
1 halloumiost
1 påse baby/bladspenat
1 rödlök
1 paket cocktailtomater
1 burk kikärtor
250 g keso
Solrosfrön
Pumpakärnor
Pizzakrydda eller oregano
Svartpeppar
Salt
Olivolja
Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2) Dela tomaterna, finhacka rödlök och paprika. Skölj spenaten. Blanda i en stor skål.
3) Skär halloumin i små bitar/strimlor och stek några minuter i stekpanna strax innan servering.
4) Häll ned den färdigkokta pastan i skålen med grönsaker. Blanda i halloumiosten och strö över solrosfrön och pumpakärnor. Krydda med salt, svartpeppar, pizzakrydda/oregano och toppa med olivolja.
5) Servera salladen med keso och en skiva grovt bröd med pålägg.

Tacos med quornfärs och kidneybönor
Ingredienser:
1 förpackning tacoskal (eller tortillabröd)
1 påse quornfärs (ca 300 g)
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 klyfta vitlök
1 gul/röd paprika
1 burk majs
Spiskummin
Chilipulver
Salt
Tacosås/salsa:
1/2 gul lök
3 tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1/2 msk sambal oelek
Spiskummin och salt efter smak
Guacamole:
1-2 st mogna avocados
1 klyfta vitlök
1/2 msk Sambal oelek
1 dl 5% mini fraiche
Citron/limesaft (koncentrat går bra)
Salt
Gör så här:
1) Slå på ugnen för att väma tacoskalen.
2) Hetta upp flytande margarin/olja i en kastrull. Häll i quornfärsen och tillsätt lite vatten, salt, chilipulver och spiskummin efter smak. Ha i kidneybönorna när färsen tinat och pressa sedan i den ena vitlöksklyftan.
3) Finhacka lök, tomat och paprika.
4) Blanda hälften av löken och alla tomater i en skål. Tillsätt vitvinsvinäger, tomatpuré och sambal oelek.
5) Mixa avocadon med stavmixer och blanda i mini fraiche, sambal oelek, salt och pressa i den andra vitlöksklytan. Tillsätt lite citron/limesaft.
6) Häll upp majs, paprika, resten av löken, tacosåsen och guacamolen i skålar och servera med den varma quornfärsen och tacoskalen.
INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 1
Grönsaker
3 gula lökar
2 rödlökar
1 vitlök
1 grön paprika
1 gul/röd paprika
7 tomater
150 g små färska champinjoner
1 påse baby/bladspenat
1 paket cocktailtomater
1-2 st avocados (mogna till fredagen)
1 kg potatis (ca 10 st)
1 citron/lime (koncentrat går också bra)
Skafferi
4 port hel dinkel, t.ex Dinkelboden (alternativt råris)
4 port råris
4 port fullkornspasta, t.ex penne, skruvar
1 förpackning tacoskal (eller tortillabröd)
2 grönsaksbuljongtärning/pulver t.ex Renée Voltaire Lantbuljong
1 burk majs
2 burkar krossade tomater
3 dl röda eller gröna linser
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 burk kikärtor (ca 400 g)
1 burk svarta bönor (ca 200 g)
1 burk sambal oelek
1 tub/burk tomatpuré
1 dl rödvin/matlagningsvin
1 liten påse solrosfrön
1 liten påse pumpakärnor
Bröd att servera till pastasalladen
Mejeri
2 burkar 5% mini fraiche
2 ägg
1/2 burk tångkaviar, svart eller röd
2,5 dl matlagningsgrädde (t.ex kelda, milda, oatly)
1 halloumiost
500g keso
Frys
Fryst (eller färsk) dill
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 påse quornfärs (ca 300 g)
Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
Salt
Svartpeppar, helst i pepparkvarn
Spiskummin
Chilipulver
Pizzakrydda eller oregano
Vitlökspulver
Övrigt:
Vitvinsvinäger
Socker
Soja
1 msk vetemjöl
Flytande margarin/oliv- eller rapsolja
GRYMT LINDA!
Det här var otroligt välbehövligt kan jag säga! :)
Kram
Vilken bra idé! Kanske skulle köra en vecka vegetariskt.
Kram
Fy fan vad bra :D!! Skitbra tack så mycket för en superbra blogg :). Du har u gått alla steg man vill och nu är det bara upp till mig att skaffa skrivare så jag kan göra det enklare ändå, att ha dina recept utskrivna och inhandlinglistan med :).