Veckomatsedel 7

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat


Måndag: Spenat och valnötspasta
Tisdag: Vegogryta med råris
Onsdag: Färsk tortellini med grönsakssås och ruccola
Torsdag: Mustig grönsakssoppa med quornstrimlor och nudlar
Fredag: Rödbetsbiffar med dinkelsallad och chévre


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Spenat och valnötspasta

Ingredienser:
4 port pasta (t. ex bandspaghetti)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 st avocado
400 g fryst bladspenat
1 burk lättcréme fraiche franska örter 15%
1 dl grovhackade valnötter
0,5 msk olja/flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på paketet. Hacka lök och vitlök.
2) Hetta upp olja/flytande margarin i en stekpanna, fräs lök och vitlök några minuter.
3) Tillsätt den frysta bladspenaten och fräs ytterligare 5-10 min tills spenaten tinat.
4) Rör ned créme fraichen och smaka av med salt och svartpeppar. Hacka valnötterna grovt.
5) Servera pastan med spenatsåsen och en avocadohalva. Strö de hackade valnötterna över pastan.



Källa: ICAs tidning Buffé


Vegogryta med råris

Ingredienser:
4 port råris (finns med ca 20 min koktid)
1 påse quornbitar (300 g)
1 purjolök
1 zucchini
1 burk (100g) kantareller (det går också bra med champinjoner, färska eller konserverade)
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 burk mini fraiche 5%
1 burk lättcréme fraiche paprika & chili 15%
1 dl vatten
0,5 msk olja/flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka råriset enligt anvisning på paketet.
2) Hetta upp olja/flytande margarin i en stor gryta. Skiva purjon och tärna zucchinin, fräs i några minuter i grytan.
3) Tillsätt kantarellerna och quornbitarna. Pressa i vitlöksklyftan och häll ned vatten samt buljong i grytan. Småputtra tills quornbitarna är tinade.
4) Rör ned mini fraichen och smaka av med salt och svartpeppar.
5) Servera grytan med råris.





Färsk tortellini med grönsakssås och ruccola

Ingredienser:
4 port (2 x 250 g) färsk tortellini (t. ex riccotta & spenat, soltorkade tomater)
10 st soltorkade tomater
1 gul paprika
60 g salladslök
1 påse ruccolasallad (70 g)
1 burk (400 g) valfria bönor (t. ex kidney, stora vita, kikärtor, svarta)
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 dl riven ost
0,5 msk flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka tortellinin enligt anvisning på paketet. Strimla salladslök, soltorkade tomater och paprika.
2) Hetta upp flytande margarin i en kastrull. Fräs salladslök och paprika några minuter.
3) Tillsätt de soltorkade tomaterna, bönor och matlagningsgrädden. Koka på svag värme 2-3 min.
4) Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Skölj ruccolasalladen.
5) Servera tortellinin med grönsakssås och ruccola. Strö över riven ost precis innan servering.




Mustig grönsakssoppa med quornstrimlor och nudlar

Ingredienser:
1 påse quornstrimlor (300 g)
200 g äggnudlar
200 g vitkål
1 röd paprika
60 g salladslök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk riven ingefära
1 msk soja (t. ex Kikkoman, Blue Dragon)
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 liter vatten
0,5 msk kanel

Gör så här:
1) Häll quornstrimlorna i en skål och blanda med soja och kanel.
2) Koka upp vattnet i en stor gryta. Pressa i vitlök och tillsätt buljong. Skala och riv ingefäran, häll ned i grytan.
3) Strimla vitkål, salladslök och paprika. Lägg ned quornstrimlor, vitkål, paprika och hälften av löken i grytan. Koka 5 min så att grönsakerna mjuknar något.
4) Lägg ned nudlarna i grytan och koka tills de är färdiga.
5) Innan servering, garnera med den resterande salladslöken.




Rödbetsbiffar med dinkelsallad och chévre

Ingredienser:
4 port hel dinkel (eller matvete)
1 påse babyspenat (70 g)
1 litet granatäpple (brukar vara dyrt- går att skippa)
1 avocado
150 g chévreost
1 grönsaksbuljongtärning/pulver

Rödbetsbiffar:
4-6 potatisar (beroende på strl)
4-6 rödbetor (beroende på strl)
1 gul lök
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1-2 msk olivolja
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Skala potatis och rödbetor, dela i halvor för kortare koktid. Koka i ca 15 min.
2) Koka dinkel/matvete enligt anvisning på paketet. Tillsätt buljong istället för salt.
3) Finhacka löken, hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken några minuter.
4) Riv de kokta rödbetorna med rivjärn eller matberedare. Pressa potatisen. Blanda med den frästa löken. Knäck i ägget och tillsätt ströbröd. Salta och peppra efter smak.
5) Forma smeten till biffar. Ha ytterligare lite olja i stekpannan och stek biffarna på båda sidor tills de fått färg. Tillsätt lite mer ströbröd om biffarna inte riktigt håller ihop.
6) Skölj babyspenaten. Rulla granatäpplet med ett lätt tryck över diskbänken innan du delar det, då lossnar kärnorna lättare. Halvera granatäpplet och gröp ur kärnorna. Blanda granatäppelkärnorna och babyspenaten med dinkeln/matvetet. Skär avocadon i mindre bitar och blanda även ner den.
7) Servera rödbetsbiffarna med dinkel/matvetesalladen och smula över chevréosten.




Källa: Linas matkasse, publicerat i City



INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 7

Grönsaker

4-6 potatisar (beroende på strl)
4-6 rödbetor (beroende på strl)
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
3 st avocado
1 purjolök
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
120 g salladslök
200 g vitkål
1 litet granatäpple (brukar vara dyrt- går att skippa)
1 påse ruccolasallad (70 g)
1 påse babyspenat (70 g)
1-2 msk färsk riven ingefära

Skafferi
4 port hel dinkel (eller matvete)
4 port råris (finns med ca 20 min koktid)
4 port pasta (t. ex bandspaghetti)
200 g äggnudlar
1 burk (100g) kantareller (det går också bra med champinjoner, färska eller konserverade)
1 burk (400 g) valfria bönor (t. ex kidney, stora vita, kikärtor, svarta)
1 dl grovhackade valnötter
3 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
10 st soltorkade tomater

Mejeri
1 burk mini fraiche 5%
1 burk lättcréme fraiche paprika & chili 15%
1 burk lättcréme fraiche franska örter 15%
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 dl riven ost
150 g chévreost
4 port (2 x 250 g) färsk tortellini (t. ex riccotta & spenat, soltorkade tomater)

Frys
1 påse fryst bladspenat (400 g)
1 påse quornbitar (300 g)
1 påse quornstrimlor (300 g)

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
Svartpeppar
Salt
0,5 msk kanel

Övrigt:
Raps eller olivolja/flytande margarin
1 msk soja (t. ex Kikkoman, Blue Dragon)
1 ägg
0,5 dl ströbröd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0