Veckomatsedel 11

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Chilicanneloni med babyspenatsallad
Tisdag: Quornstroganoff med råris och broccoli
Onsdag: Potatis- och purjolökssoppa och varma mackor med champinjonstuvning
Torsdag: Japanska pannkakor med asiatisk sallad
Fredag: Tortillapizzor med pizzasallad


RECEPT FÖR 4 PORTIONER



Chilicanneloni med babyspenatsallad

Ingredienser:
12 st lasagneplattor
350 g keso
1 msk sambal oelek
150 g riven ost

Tomatsås:
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400 g)
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
Svartpeppar
Salt

Sallad:
1 påse babyspenat (ca 65 g)
100 g cocktailtomater
0,5 msk olivolja

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200ºC. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda keso med sambal oelek.
2) Koka lasagneplattorna, 3-4 st i taget, ca 4 min. Ta upp dem försiktigt och lägg på en tallrik.
3) Klicka lite sambalkeso på varje platta, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.
4) Skala och hacka löken. Mixa lök, krossade tomater, pressad vitlök, socker och paprikapulver i en matberedare eller med stavmixer.
5) Häll tomatsåsen i en kastrull tillsammans med buljongtärningen/pulvret. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar.
6) Häll såsen över pastarullarna och strö över osten. Gratinera i ugnen ca 20 min.
7) Skölj babyspenaten och halvera cocktailtomaterna. Blanda salladen med lite olivolja. Servera cannelonin med salladen.

Källa:www.arla.se




Quornstroganoff med råris och broccoli

Ingredienser:
4 port råris
1 påse quornbitar (300 g)
1 gul lök
200 g champinjoner

300 g frysta broccoli
buketter
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 msk soya
0,5 msk flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka råris enligt anvisning på förpackningen.
2) Skala och hacka lök och champinjoner.
3) Hetta upp flytande margarin i en stekpanna. Fräs lök och champinjoner 2-3 min, tillsätt quornen och fräs ytterligare några minuter.
4) Tillsätt matlagningsgrädden, tomatpuré, ketchup och soya. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt småkoka tills quornen är varm.
5) Tina broccolin i micron eller i en kastrull med varmt vatten.
6) Servera stroganoffen med råris och broccoli.




Potatis- och purjolökssoppa och varma mackor med champinjonstuvning

Ingredienser:
0,5 kg potatis
2 purjolökar
2 st grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl mjölk
1 burk lättcréme fraiche (2 dl)
1 tsk rosmarin
2 tsk körvel
0,5 tsk dragon
0,5 msk flytande margarin

Champinjonstuvning:
1,5 dl mjölk
100 g champinjoner
1,5 msk flytande margarin
1 msk vetemjöl
Svartpeppar
Salt
8 skivor ost
4 st brödskivor

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200ºC. Skala och tärna potatisen. Strimla purjolöken. Hetta upp flytande margarin i en stor kastrull.
2) Fräs purjolöken några minuter tills den mjuknat. Tillsätt potatis, vatten, rosmarin, körvel, dragon och buljong. Låt koka på svag värme i 15 min.
3) Hacka champinjonerna. Hetta upp flytande margarin i en liten kastrull och fräs champinjonerna med salt och svartpeppar. Tillsätt mjöl och och låt det suga upp all vätska. Häll på mjölk och koka under omrörning ca 3 min.
4) Placera brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och klicka ut stuvningen på brödet. Täck över med ost. Grädda i ca 10 min i mitten av ugnen.
5) Ta soppan från plattan och stavixa slät. Rör ner mjölk och lättcréme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
6) Servera soppan med nygräddade varma mackor

Källa: www.arla.se (soppan)




Japanska pannkakor med asiatisk sallad

Ingredienser:
6 ägg
4 dl vetemjöl
4 st salladslökar
6 dl vatten
1 tsk salt
2 msk flytande margarin

Fyllning:
1 paket fast tofu (300 g)
3 dl alfalfagroddar eller munggroddar
200 g champinjoner eller shitakesvamp
1 tsk riven ingefära
1-2 tsk hackad koriander på burk (t. ex Blue Dragon)eller 0,5 kruka färsk koriander
1 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
0,5 tsk sesamolja

Sallad:
2 st morötter
1 röd paprika
1 gul lök
75 g gurka
1 burk haricots verts (ca 200 g)
2 msk pressad lime eller citron (koncentrat går bra)
1-2 tsk hackad koriander på burk (t. ex Blue Dragon) eller 0,5 kruka färsk koriander
0,5 tsk sesamolja
3 tsk olivolja
1 tsk chiliflakes (eller färsk finhackad röd chilifrukt)
Salt

Gör så här:
1) Blanda ägg, vatten, vetemjöl och salt i en bunke. Finhacka salladslöken och häll ned i pannkakssmeten.
2) Hetta upp lite av margarinet och stek 8 st ganska tjocka pannkakor.
3) Skala morötterna och strimla dem sedan med hjälp av potatisskalaren. Skala och finhacka löken. Hacka även paprika och gurka. Blanda allt i en skål och häll även ned haricots verts.
4) Gör dressingen av lime/citron, sesamolja, olivolja, chiliflakes, koriander och salt. Vänta med att hälla dressingen över salladen till strax innan servering.
5) Tärna tofun och hacka champinjonerna. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs tofun på hög värme i ca 2 min. Skala och riv ingefäran fint. Tillsätt champinjoner, groddar, ingefära, sesamolja, sambal oelek och koriander. Fräs ytterligare 2-3 min.
6) Fördela tofublandningen i pannkakorna, rulla ihop dem och servera med den asiatiska salladen.

Källa: www.coop.se (pannkakorna)




Tortillapizzor med pizzasallad


Ingredienser:
4-8 st tortillabröd beroende på storlek
100 g champinjoner
0,5 röd lök
1 röd eller gul paprika
100 g riven ost
1 bit mozzarella (125 g)
75 g majs
0,5 msk pizzakrydda

Tomatsås:
0,5 burk passerade tomater (200 g)
2 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
0,5 msk pizzakrydda

Pizzasallad:
250 g vitkål
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 250ºC.
2) Blanda passerade tomater, tomatpuré, sambal oelek, salt och pizzakrydda. Bre såsen på tortillabröden.
3) Skiva champinjoner, paprika och lök. Strö den rivna osten över pizzorna och lägg sedan på grönsakerna och majs.
4) Skiva mozarellan och placera överst på pizzorna. Strö över lite pizzakrydda. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min- det går fort!
5) Skiva under tiden vitkålen tunt med hjälp av en osthyvel. Blanda med olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
5) Servera tortillapizzorna direkt tillsamans med pizzasalladen.




INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 11


Grönsaker
0,5 kg potatis
2 st morötter
250 g vitkål
2 st purjolökar
3 st gul lök
0,5 röd lök
4 st salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 st röd paprika (eller 1 röd och 1 gul)
75 g gurka
600 g champinjoner (eller 400 g champinjoner och 200 g shitakesvamp)
1 påse babyspenat (ca 65 g)
100 g cocktailtomater
3 dl alfalfagroddar eller munggroddar
1 tsk riven ingefära

Skafferi
12 st lasagneplattor
4 port råris

4-8 st tortillabröd beroende på storlek
1 paket fast tofu (300 g)
2-4 tsk hackad koriander på burk (t. ex Blue Dragon) eller 0,5 kruka färsk koriander
1 burk krossade tomater (400 g)
0,5 burk passerade tomater (200 g)
1 burk haricots verts (ca 200 g)
75 g majs
3 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
4,5 dl vetemjöl
4 st brödskivor

Mejeri
6 ägg
3,5 dl mjölk
1 burk lättcréme fraiche (2 dl)
350 g keso
250 g riven ost
1 bit mozzarella (125 g)
8 skivor ost
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)

Frys

1 påse quornbitar (300 g)
300 g frysta broccolibuketter

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
1 tsk paprikapulver
1 tsk rosmarin
2 tsk körvel
0,5 tsk dragon
1 msk pizzakrydda
1 tsk chiliflakes (eller färsk finhackad röd chilifrukt)
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
4 msk olivolja
4,5 msk flytande margarin

4 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 msk soya
2 msk sambal oelek
1 msk socker
1 tsk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad lime eller citron (koncentrat går bra)










Veckomatsedel 10

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag: Svamppasta med chili och paprika
Tisdag: Kokosquorn med jordnötssås, dinkel och rivna morötter
Onsdag: Linssoppa med pepparrot och smörgås
Torsdag: Curry med aubergine, kikärtor och ris
Fredag: Pitabröd med quornfräs och fetaärtröra


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Svamppasta med chili och paprika


Ingredienser:
4 port pasta (t.ex penne, skruvar, fjärilar)
150 g champinjoner
1 purjolök
1 zucchini
2 morötter (medelstora)
1 röd paprika
1-2 st röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
2 msk olivolja

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2) Skala och skiva morötterna, strimla purjolök och champinjoner. Skär zucchini och paprika i mindre bitar och finhacka chili och vitlök.
3) Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt alla grönsaker och smaka av med salt och peppar. Stek på hög värme några minuter.
4) Blanda ner den färdigkokta pastan i grönsakspannan och stek ytterligare ett par minuter.
5) Tillsätt färsk basilika och ringla eventuellt lite olivolja över pastan innan servering.

Källa: www.tasteline.com




Kokosquorn med jordnötssås, dinkel och rivna morötter

Ingredienser:
4 port hel dinkel (eller råris)
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 burk kokosmjölk (400 g)
3 st morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5-1 röd chilifrukt
1 msk socker
2 msk soya (t. ex Kikkoman, Blue Dragon)
3 msk jordnötssmör
1 tsk pressad citron (koncentrat går bra)
1 msk flytande margarin
Salt

Gör så här:
1) Koka dinkel (eller råris) enligt anvisning på paketet.
2) Hacka lök och finhacka vitlök och chili.
3) Hetta upp flytande margarin i en stor stekpanna och fräs lök, vitlök och quornbitar i ca 5 min.
4) Tillsätt chili, socker, salt, soya, citronsaft, jordnötssmör och kokosmjölk. Låt koka 10-15 min på svag värme.
5) Skala och riv morötterna.
6) Servera kokosquornen med dinkel och rivna morötter.





Linssoppa med pepparrot och smörgås


Ingredienser:
3 st medelstora potatisar
2 dl röda linser
1 gul lök
1 liten purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar/pulver
1 liter vatten
2 msk senap
2 msk färsk riven pepparrot
1 msk flytande margarin
Salt
Svartpeppar

4 st smörgåsar med pålägg

Gör så här:
1) Skala och tärna potatisen. Hacka löken och strimla purjon fint. Skölj linserna i kallt vatten.
2) Hetta upp flytande margarin i en stor gryta. Fräs lök och purjolök tillsammans med potatisen.
3) Tillsätt vatten, linser och buljong. Koka på svag värme i ca 15 min tills potatisen och linserna är mjuka.
4) Rör i senap och smaka av med salt och svartpeppar. Skala och riv pepparroten.
5) Servera soppan med riven pepparrot och smörgås med pålägg.

Källa: www.tasteline.com




Curry med aubergine, kikärtor och ris


Ingredienser:
4 port jasmineris
1 aubergine (ca 400 g)
1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 burk kikärtor (ca 300 g)
1 burk kokosmjölk (400 g)
2 tsk pressad lime (koncentrat går bra)
1 tsk curry
1,5 msk flytande margarin
0,5-1 tsk socker
Salt

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Skär auberginen i tärningar. Hetta upp flytande margarin i en gryta och fräs auberginen tills den fått färg. Lyft upp auberginen och lägg den på hushållspapper för att suga upp överflödigt fett.
3) Skiva löken, tillsätt lite mer margarin i grytan och fräs några minuter. Skölj kikärtorna och finhacka chilin.
4) Häll ned auberginen, kikärtor, curry, chili och kokosmjölk i grytan. Låt koka ca 5 min.
5) Smaka av med salt, socker och lime och servera med jasmineris.

Källa: www.tasteline.com




Pitabröd med quornfräs och fetaärtröra


Ingredienser:
8 st pitabröd
1 påse quornbitar (ca 300g)
2-3 st charlottenlökar
100 g champinjoner
2 st morötter
1 msk flytande margarin

Fetaärtröra:
150 g frysta gröna ärtor
150 g fetaost
0,5 burk matyoghurt 8% (125 g)
1 tsk pressad citron (koncentrat går bra)
Mejram och/eller timjan
Svartpeppar
Salt

Gör så här:

1) Sätt på ugnen om du vill värma pitabröden (se instruktioner på förpackningen).
2) Finhacka charlottenlök och champinjoner. Hetta upp flytande margarin i en stekpanna och fräs lök och svamp några minuter.
3) Tillsätt quornbitarna och stek på medelvärme tills quornen är varm. Krydda med salt och svartpeppar.
4) Koka upp vatten och häll i ärtorna. Låt ärtorna tina (det tar bara någon minut) och häll sedan av vattnet. Det går lika bra att tina ärtorna i en skål vatten i micron.
5) Mosa ärtorna med en gafflel och smula i fetaost. Rör även ned matyoghurt och smaka av med citron, mejram och/eller timjan, salt och svartpeppar.
5) Skala och skär morötterna i stava. Servera pitabröden med quornfräs, morotsstavar och fetaärtröran.





INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 10

Grönsaker
3 st medelstora potatisar
7 st morötter (medelstora)
3 st gul lök
2 st purjolök
2-3 st charlottenlökar
250 g champinjoner
1 zucchini
1 aubergine (ca 400 g)
1 röd paprika
3 st röda chilifrukter
2 st vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 liten bit färsk pepparrot (ska bli 2 msk riven)

Skafferi
4 port pasta (t.ex penne, skruvar, fjärilar)
4 port hel dinkel (eller råris)
4 port jasmineris
8 st pitabröd
2 burkar kokosmjölk (400 g/st)
1 burk kikärtor (ca 300 g)
2 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar/pulver
4 st smörgåsar med pålägg

Mejeri
150 g fetaost
0,5 burk matyoghurt 8% (125 g)

Frys
2 påsar quornbitar (ca 300 g/st)
150 g frysta gröna ärtor

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
Mejram och/eller timjan
1 tsk curry
Salt
Svartpeppar

Övrigt:
4,5 msk flytande margarin
2 msk olivolja
1,5 msk socker
2 msk senap
2 msk soya (t. ex Kikkoman, Blue Dragon)
3 msk jordnötssmör
2 tsk pressad citron (koncentrat går bra)
2 tsk pressad lime (koncentrat går bra)

RSS 2.0