Veckomatsedel 13

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag: Lins- och grönsakswok med ris
Tisdag: Svampsoppa och smörgås med keso och avocado
Onsdag: Risotto med svamp och gröna ärtor
Torsdag: Grönsaksgryta med jordnötssmör och matvete
Fredag: Pasta med grönsakssås och blåmögelost


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Lins- och grönsakswok med ris

Ingredienser:
4 port jasmine eller basmatiris
1 röd paprika
1 grön paprika
1 zucchini
3-4 salladslökar
150 g champinjoner
2 dl gröna linser
1 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 msk jordnötssmör
0,5-1 tsk sesamolja
0,5 msk rapsolja
0,5 grönsaksbuljongtärning eller pulver

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Skölj linserna och koka dem i 4-5 dl vatten tillsammans med buljongtärningen ca 15 min.
3) Strimla salladslök och paprika. Hetta upp rapsolja i en stor wokpanna. Vänta tills oljan är varm och fräs sedan löken och paprikan några minuter.
4) Skär zucchini och champinjoner i mindre bitar och häll ned i wokpannan. Tillsätt även soya, sesamolja och jordnötssmör. Woka tills grönsakerna är mjuka, ca 5 min.
5) Häll bort det resterande vattnet från linserna när de kokat färdigt. Vänd ner linserna i woken och blanda med grönsakerna.
6) Servera woken med det nykokta riset och eventuellt extra soya.




Svampsoppa och smörgås med keso och avocado


Ingredienser:
200 g champinjoner
100 g shiitakesvampar (portobello eller karl johansvamp går också bra)
4 st potatisar
1 gul lök
2 st grönsaksbuljongtärningar eller pulver
5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
2 msk vitt matlagningsvin
3 dl vatten
0,5 msk flytande margarin
1 kruka gräslök (fryst går också bra)
1 krm vitpeppar
Salt

4 st smörgåsar
250 g keso
2 st avocado

Gör så här:
1) Skala potatisarna och skär i små tärningar. Hacka löken. Hetta upp hälften av det flytande margarinet i en stor gryta. Fräs potatis och lök i några minuter.
2) Tillsätt vatten, vitpeppar och buljong. Låt koka ca 15 min.
3) Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp det resterande margarinet i en stekpanna och fräs svampen tills den är mjuk.
4) När potatisen är mjuk, mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare. Häll sedan tillbaka soppan i grytan och tillsätt svamp, mjölk och matlagningsgrädde. Låt koka några minuter. Smaka av med matlagningsvin, salt och gräslök.
5) Servera soppan tillsammans med smörgås med keso och avocado.

Källa: www.arla.se




Risotto med svamp och gröna ärtor


Ingredienser:

4 dl arborioris
150 g champinjoner
300 g frysta gröna ärtor
3 st morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 st grönsaksbuljongtärningar eller pulver
1 dl vitt matlagningsvin
0,5 msk flytande margarin
150 g riven ost
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1) Koka upp 1 l vatten och tillsätt buljongtärningarna och matlagningsvinet.
2) Hetta upp hälften av det flytande margarinet i en tjockbottnad kastrull. Rör ned riset och tillsätt lite av buljongen.
3) Koka riset på svag värme utan lock, och tillsätt lite buljong i taget. Det tar ca 20 min tills riset är krämigt med ändå fast. Rör om ofta så att riset inte bränner fast i botten.
4) Tina de gröna ärtorna i vatten i en kastrull eller en skål i micron.
5) Skär champinjonerna i mindre bitar. Hetta upp det resterande margarinet i en stekpanna och fräs svampen tills den är mjuk. Skala morötterna och skär i stavar.
6) Rör ned svamp, ärtor och ost i risotton. Smaka av med salt och svartpeppar och servera med morotsstavarna.




Grönsaksgryta med jordnötssmör och matvete

Ingredienser:
4 port matvete
250 g keso
3 dl röda linser
1 grönsaksbuljongtärning eller pulver
2 st gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 msk rapsolja
4 msk tomatpuré
3 msk jordnötssmör
1 liten burk majs (ca 150 g)
1-2 st vitlöksklyftor
Salt

Gör så här:
1) Koka matvete enligt anvisning på paketet.
2) Skölj linserna och koka dem 10-15 minuter i 6-7 dl vatten tillsammans med buljongtärningen.
3) Finhacka lök och paprika. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och fräs grönsakerna några minuter tillsammans med 1-2 pressade vitlöksklyftor.
4) Häll ned de frästa grönsakerna i kastrullen med de färdigkokta linserna. Blanda i tomatpuré, jordnötssmör och majs i kastrullen och låt småkoka ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt.
5) Servera grytan med matvete och keso.

Källa: www.vegomums.com



Pasta med grönsakssås och blåmögelost

Ingredienser:

4 port fullkornspasta (t. ex skruvar, penne)
1 röd lök
1 röd paprika
3 st stjälkar selleri
1 zucchini
1 färsk broccolibukett (ca 250 g)
1 liten burk svarta bönor (ca 200 g)
1 burk mini fraiché 5%
2 tsk flytande margarin
Svartpeppar
Salt
50 g blåmögelost (t. ex Castello)

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på paketet.
2) Hacka lök, paprika och zucchini. Strimla sellerin. Hetta upp flytande margarin i en kastrull och fräs grönsakerna 5-10 min tills de är mjuka.
3) Dela broccolin i mindre bitar. När det återstår 3-4 min av pastans koktid, lägg ned broccolin i pastavattnet.
4) Häll ned mini fraichén i kastrullen med grönsaker och låt koka några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
5) Skölj de svarta bönorna. Rör ned blåmögelosten i grönsakssåsen eller servera en bit ost på tallriken tillsammans med broccolipasta, grönsakssås och bönor.




INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 13


Grönsaker
4 st potatisar
3 st morötter
4 st gul lök
1 röd lök
3-4 salladslökar
3 st röd paprika
2 st grön paprika
2 st zucchini
3 st stjälkar selleri
1 färsk broccolibukett (ca 250 g)
500 g champinjoner
100 g shiitakesvampar (portobello eller karl johansvamp går också bra)
2 st avocado
1 kruka gräslök (fryst går också bra)
2-3 st vitlöksklyftor

Skafferi
4 port matvete
4 port jasmine eller basmatiris
4 dl arborioris
4 port fullkornspasta (t. ex skruvar, penne)
4 st smörgåsar
1 liten burk majs (ca 150 g)
1 liten burk svarta bönor (ca 200 g)
2 dl gröna linser
3 dl röda linser
5,5 st grönsaksbuljongtärningar eller pulver
1,5 dl vitt matlagningsvin
4 msk tomatpuré
1 dl jordnötssmör

Mejeri
5 dl mjölk
1 burk mini fraiché 5% (2 dl)
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
500 g keso
150 g riven ost
50 g blåmögelost (t. ex Castello)

Frys
300 g frysta gröna ärtor

Att ha hemma (eller köpa)

Kryddor
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Övrigt
1,5 msk flytande margarin
1,5 msk rapsolja
1 msk soya (t. ex Kikkoman)
0,5-1 tsk sesamolja



Veckomatsedel 12

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Spaghetti med höstens sås
Tisdag: Grön currygryta med råris
Onsdag: Illgrön soppa och smörgås med fetaoströra
Torsdag: Tandoorigryta med ris
Fredag: Auberginelasagne med gröna ärtor


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Spaghetti med höstens sås

Ingredienser:
4 port spaghetti, gärna fullkorn
1 palsternacka
1 morot
0,5 zucchini
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 dl röda linser
1 burk krossade tomater (500 g)
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
6 dl vatten
100 g riven ost
1 tsk flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka spaghetti enligt anvisning på paketet.
2) Skala morot, palsternacka, rödlök och vitlök och dela i mindre bitar. Dela även zucchinin i lite mindre bitar och mixa sedan grovt i en matberedare. Har du ingen matberedare går det bra att riva grönsakerna med ett rivjärn.
3) Hetta upp flytande margarin i en stor gryta och fräs sedan grönsakerna några minuter.
4) Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, linser och 5 dl vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.
5) Blanda runt ordentligt och låt såsen stå och småputtra på låg värme. Rör om då och då tills linserna är klara, späd med 1 dl vatten till om det behövs.
6) Servera såsen med nykokt spaghetti och strö över lite riven ost.

Källa: www.tasteline.com




Grön currygryta med råris

Ingredienser:
4 port råris
200 g vitkål
100 g champinjoner
1 liten purjolök
2-3 stjälkar selleri
1 vitlöksklyfta
0,5 zucchini
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1-2 tsk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta)
1 msk honung
1 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 msk pressad lime (koncentrat går bra)
1-2 msk Maizena redning
0,5 kruka koriander
3 dl vatten
Salt

Gör så här:

1) Koka råris enligt anvisning paketet.
2) Strimla purjolök, vitkål och selleri. Skär champinjoner och zucchini i mindre bitar. Skala och finhacka vitlök.
3) Hetta upp olja i en wokpanna och fräs vitlöken tillsammans med honung och currypasta. Tillsätt sedan resten av grönsakerna och fräs ca 5 min.
4) Häll på kokosmjölk, vatten, buljong och limesaft. Koka 5 min, red sedan med Maizena och koka några minuter till.
5) Smaka av med salt och servera grytan med råris och färsk koriander.

Källa: "Jacobs hälsokök" av Jacob Wismar




Illgrön soppa och smörgås med fetaoströra


Ingredienser:
1 gul lök
500 g frysta broccolibuketter
100 g fryst grönkål eller spenat
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
2 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
1 tsk flytande margarin
1 l vatten
Svartpeppar
Salt

Fetaoströra:
150 g fetaost
1 burk kesella 1% (2,5 dl)
1-2 tsk pizzakrydda

Gör så här:
1) Skala och hacka lök. Hetta upp flytande margarin i en stor gryta och fräs löken någon minut. Tillsätt vatten, matlagningsgrädde, buljong, fryst broccoli och grönkål/spenat. Salta och peppra efter smak.
2) Låt soppan småkoka i 10-15 min.
3) Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och blanda sedan i kesellan. Rör i pizzakryddan och tillsätt salt om det behövs.
4) Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt mer salt och svartpeppar om det behövs. Servera soppan med en klick fetaoströra, och använd även röran som smörgåspålägg.

Källa: www.tasteline.com




Tandoorigryta med ris

Ingredienser:
4 port jasmine eller basmatiris
1 litet blomkålshuvud
1 gul lök
2 st röd paprika
100 g sockerärtor
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
0,5 msk flytande margarin
2 dl vatten
1 burk matyoghurt (2,5 dl)
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 frp tandoori kryddmix, t. ex Santa Maria
1 tsk Maizena redning

Gör så här:
1) Koka ris enligt anvisning på paketet.
2) Dela blomkålen i små buketter. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar.
3) Hetta upp flytande margarin i en stor stekpanna/wok och fräs grönsakerna ca 5 min.
4) Rör ihop vatten, buljong, matyoghurt, tandoorimix och Maizena i en stor gryta och låt det koka upp.
5) Lägg grönsakerna i grytan och koka ca 5 minuter. Tillsätt sköljda och avrunna bönor samt sockerärtor. Koka ytterligare någon minut. Servera med det nykokta riset.

Källa: www.tasteline.com




Auberginelasagne med gröna ärtor

Ingredienser:
2 st auberginer
1 gul lök
3 st morötter
2 st vitlöksklyftor
1 påse quornfärs (ca 300 g)
200 g frysta gröna ärtor
2 burkar krossade tomater (ca 500 g/st)
1 liten burk keso (250 g)
100 g riven ost
1 tsk socker
1-2 tsk flytande margarin
0,5 dl vatten
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200°C. Skiva auberginerna på längden i 0,5 cm tjocka skivor.
2) Lägg ut aubergineskivorna på 2 plåtar med bakplåtspapper under. Salta auberginen och låt stå 10-15 min för att vätskan ska dra sig ut. Rosta sedan auberginen i ugnen ca 10 min.
3) Skala och hacka lök och vitlök, riv morötterna. Hetta upp flytande margarin i en stor gryta och fräs lök, vitlök och morötter någon minut. Tillsätt quornfärs, 1,5 burk krossade tomater (spara resten), vatten och socker. Smaka av med salt och svartpeppar.
4) När auberginerna är färdigrostade, höj värmen på ugnen till 220°C.
5) Varva quornsås, keso och aubergineskivor i en ugnsfast form. Avsluta med de resterande krossade tomaterna och riven ost. Grädda ca 15 min i ugnen.
6) Tina ärtorna i micron eller koka någon minut i en kastrull med vatten.
7) Servera auberginelasagnen med ärtorna.




INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 12

Grönsaker

3 st gul lök
1 rödlök
1 liten purjolök
5 st vitlöksklyftor
200 g vitkål
1 litet blomkålshuvud
4 st morötter
100 g champinjoner
2 st auberginer
2-3 stjälkar selleri
1 palsternacka
1 zucchini
2 st röd paprika
100 g sockerärtor
0,5 kruka koriander

Skafferi
4 port spaghetti, gärna fullkorn
4 port råris
4 port jasmine eller basmatiris
1 dl röda linser
1 burk kokosmjölk (400 ml)
3 st burkar krossade tomater (ca 500 g/st)
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 frp tandoori kryddmix, t. ex Santa Maria
5 st grönsaksbuljongtärningar/pulver

Mejeri
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 burk matyoghurt (2,5 dl)
200 g riven ost
150 g fetaost
1 burk kesella 1% (2,5 dl)
1 liten burk keso (250 g)

Frys
500 g frysta broccolibuketter
100 g fryst grönkål eller spenat
200 g frysta gröna ärtor
1 påse quornfärs (ca 300 g)

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
1-2 tsk pizzakrydda
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
1 msk olivolja
2 msk flytande margarin
1 msk tomatpuré
1-2 tsk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta)
1 msk honung
1 msk pressad lime (koncentrat går bra)
2,5 msk Maizena redning
1 tsk socker

RSS 2.0