Veckomatsedel 8

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat


Måndag:
Paprikagryta med kidneybönor och pasta
Tisdag: Quorngratäng med råris och rivna morötter
Onsdag: Sötpotatissoppa med kokosmjölk och smörgås
Torsdag: Falafel med bulgursallad och tomatsås
Fredag: Champinjoncrêpes med bönsallad


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Paprikagryta med kidneybönor och pasta

Ingredienser:
4 port fullkornspasta (t. ex penne, skruvar)
1 röd lök
1 liten purjolök
1 röd paprika
1 grön paprika
8 st champinjoner (ca 150 g)
1 vitlöksklyfta
1 burk kidneybönor (400 g)
1 burk majskorn (150 g)
1 burk mini fraiche 5%
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 dl cashewnötter
0,5 msk olivolja
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på paketet. Hacka rödlök, purjo, vitlök, paprika och champinjoner.
2) Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs de hackade grönsakerna i några minuter.
3) Tillsätt mini fraiche, tomatpuré och grönsaksbuljong. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka 10-15 min.
4) Rör ned majs och kidneybönor i grytan. Grovhacka cashewnötterna.
5) Servera paprikagrytan med den nykokta pastan och strö över cashewnötterna.

Källa: www.tasteline.com




Quorngratäng med råris och rivna morötter

Ingredienser:
4 port råris (finns med ca 20 min koktid)
1 påse quornbitar (300 g)
1 gul lök
1 röd paprika
4 st morötter
1 vitlöksklyfta
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
0,5 dl riven ost
0,5 msk flytande margarin
1 msk sweet chilisås
1 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 msk curry
Svartpeppar

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225ºC. Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Hetta upp flytande margarin i en stekpanna och fräs quornbitarna några minuter.
3) Finhacka lök och paprika. Lägg över grönsakerna i en ugnsfast form. Blanda i de fräsat quornbitarna.
4) Häll upp matlagningsgrädden i en skål och rör i sweet chilisås, soya, curry, buljong och svartpeppar. Pressa i vitlöksklyftan och blanda väl. Häll blandningen över quornen och grönsakerna.
5) Strö över den rivna osten och grädda ca 20 min i mitten av ugnen.
6) Skala och riv morötterna.
7) Servera gratängen med råris och rivna morötter.

Källa: www.vegomums.com




Sötpotatissoppa med kokosmjölk och smörgås


Ingredienser:
0,8 kg sötpotatis
2 stjälkar citrongräs
2 msk färsk ingefära
1-2 st färsk röd chili
1 burk kokosmjölk (4 dl)
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 msk socker
1,5 msk spiskummin
0,5 dl hackad koriander (Blue Dragon har på burk)
5 dl vatten
0,5 msk raps/olivolja
Salt
4 st smörgåsar med pålägg

Gör så här:
1) Skala sötpotatisen och dela i mindre tärningar. Koka 10 min eller tills potatisen är mjuk.
2) Skala och strimla ingefäran fint. Kärna ur och finhacka chilin. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt strimlad ingefära, spiskummin, chili och citrongrässtjälkarna och fräs i 3 min. Plocka ur citrongrästjälkarna.
3) Lägg sötpotatisen och kryddblandningen i en matberedare (går lika bra med stavmixer) och kör tillsammans med buljong och vatten till en puré.
4) Häll sötpotatisblandningen i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt kokosmjölken och socker och rör om tills soppan är rykande varm. Blanda ner koriander och servera med smörgås och pålägg.

Källa: www.tasteline.com



Falafel med bulgursallad och tomatsås


Ingredienser:
4 port bulgur (gärna hel)
0,5 rödlök
1 avocado
8 st cocktailtomater
150 g haricots verts (frysta eller färska)
2 msk solroskärnor

Falafel (15-20 st beroende på storlek):
1 burk kikärtor (400 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1 kruka bladpersilja
0,5 msk harissa eller sambal oelek
2-3 msk ströbröd
3 msk flytande margarin


Tomatsås:
1 burk passerade tomater (500 g)
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
0,5 msk sambal oelek

Gör så här:
1) Koka bulgur enligt anvisning på paketet.
2) Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa/sambal oelek och 1 msk flytande margarin. Rör ned ströbröd i smeten.
3)
Hetta upp flytande margarin i en stekpanna. Klicka ut smeten i pannan och forma till små ovala, platta bullar med hjälp av sked och stekspade. Stek bullarna på medelvärme, ca 2 min på varje sida.
4) Finhacka rödlök och skär avocadon och tomaterna i mindre bitar. Tina haricots verts i micron om de är frysta. Blanda grönsakerna med den färdigkokta bulguren och strö över solroskärnorna.
5) Koka upp de passerade tomaterna i en liten kastrull. Tillsätt buljong och sambal oelek.
6) Servera falafel med bulgursalladen och tomatsås.





Champinjoncrêpes med bönsallad

Ingredienser:
4 dl vetemjöl (eller 2 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl)
4 dl mjölk (8 dl om du ersätter vattnet med mjölk)
4 dl vatten
3 ägg
2 msk flytande margarin + ytterligare 2 msk till stekning
Salt

Fyllning:
8 st champinjoner (ca 150 g)
2,5 dl mjölk
0,5 dl flytande margarin
3-4 msk vetemjöl
2 dl riven ost
Salt
Svartpeppar

Bönsallad:
1 burk kidney eller svarta bönor (400 g)
1 röd paprika
8 st cocktailtomater
0,5 rödlök
0,5 msk balsamvinäger
0,5 msk olivolja

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjöl och mjölk till en slät smet. Tillsätt vatten (eller ytterligare 4 dl mjölk), ägg, salt och flytande margarin och vispa slätt.
2)
Hetta upp flytande margarin i en stekpanna till gräddningen av den första pannkakan. Grädda 8 – 10 tunna pannkakor.
3)
Hacka champinjonerna i mindre bitar. Bryn svampen i flytande margarin i en kastrull. När champinjonerna är färdigstekta, häll över dem i en skål.
4) Häll 0,5 dl flytande margarin i kastrullen där champinjonerna stektes. Tillsätt så mycket vetemjöl att allt matfett sugs upp. Häll över mjölk och låt koka upp. Rör sedan ned champinjonerna i såsen och smaka av med salt och svartpeppar.
4) Fördela fyllningen på pannkakorna och strö även i lite ost. Rulla ihop och lägg dem i en ugnssäker form. Strö den resterande rivna osten över crêpsen. Grädda 10 min i mitten av ugnen.
5) Finhacka rödlök och paprika. Skölj bönorna och blanda med löken och paprikan. Rör ned balsamvinäger och olivolja.
6) Servera de nygräddade crêpsen med bönsalladen.





INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 8


Grönsaker
0,8 kg sötpotatis
2 st gul lök
2 st röd lök
1 liten purjolök
3 st vitlöksklyftor
3 st röd paprika
1 grön paprika
1 avocado
1 ask cocktailtomater (250 g)
16 st champinjoner (ca 300 g)
4 st morötter
2 stjälkar citrongräs
2 msk färsk ingefära
1-2 st färsk röd chili
1 kruka bladpersilja

Skafferi
4 port råris (finns med ca 20 min koktid)
4 port fullkornspasta (t. ex penne, skruvar)
4 port bulgur (gärna hel)
4,5 dl vetemjöl (eller 2,5 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl)
2 burkar kidneybönor (400 g/st, ena burken kan ersättas med svarta bönor)
1 burk kikärtor (400 g)
1 burk majskorn (150 g)
1 burk passerade tomater (500 g)
4 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
1 burk kokosmjölk (4 dl)
1 dl cashewnötter
0,5 dl hackad koriander (Blue Dragon har på burk)
4 st smörgåsar med pålägg

Mejeri
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 burk mini fraiche 5%
6,5 dl mjölk (drygt 1 l om du ersätter vattnet med mjölk i pannkakorna)
3 st ägg
2,5 dl riven ost (ca 200 g)

Frys
1 påse quornbitar (300 g)
150 g haricots verts (frysta eller färska)

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
1 msk curry
2 msk spiskummin
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
Olivolja
1,5-2 dl flytande margarin
1 msk sambal oelek (0,5 msk kan ersättas med harissa)
0,5 msk balsamvinäger
2-3 msk ströbröd
1 msk socker
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk soya (t. ex Kikkoman)
2 msk solroskärnor







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0