Veckomatsedel 9

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag: Pasta med morot- och kikärtssås
Tisdag: Fänkålsgratäng med dinkel och råkostsallad
Onsdag: Tomatsoppa med quinoa och smörgås med sambalkeso
Torsdag: Massaman vegocurry med ris
Fredag: Saffransquorn med sesampotatis och grönsaker


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Pasta med morot- och kikärtssås

Ingredienser:
4 port fullkornspasta (t. ex penne)
1 röd lök
1 röd paprika
3-4 morötter (ca 250 g)
200 g champinjoner
1 burk kikärtor (400 g)
1 burk majs (150 g)
1 burk lättcréme fraiche paprika & chili 13% (alternativt franska örter eller tomat & basilika)
0,5 msk flytande margarin

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på paketet. Hacka lök, paprika och champinjoner. Skala morötterna.
2) Hetta upp flytande margarin i en kastrull eller stor stekpanna. Tillsätt löken och hyvla i morötterna i tunna strimlor eller slantar med hjälp av en potatisskalare.
3) Häll ned champinjonerna och paprikan i kastrullen/stekpannan. Fräs grönsakerna tills de är mjuka.
4) Skölj kikärtorna. Rör ned créme fraiche, kikärtor och majs i grönsaksröran. Låt koka upp.
5) Servera pastan med morot- och kikärtssåsen.



Fänkålsgratäng med dinkel och råkostsallad

Ingredienser:
4 port hel dinkel (eller råris)
1-2 st fänkål (ca 600 g)
200 g stjälkselleri
1 liten purjolök (ca 250 g)
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
0,5 dl riven ost
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
2 msk olivolja

Råkostsallad:
3-4 morötter (ca 250 g)
300 g vitkål
1 liten burk svarta bönor (200 g)
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 msk olivolja

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225ºC. Koka dinkel (eller råris) enligt anvisning på paketet. 
2) Skiva fänkål, selleri och purjo. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs grönsakerna några minuter.
3) Smula över buljongen och tillsätt vatten. Småkoka i 10-15 min, tillsätt sedan matlagningsgrädden.
4) Lägg den kokta dinkeln/riset i en ugnsfast form. Täck över med grönsakerna och strö över riven ost. Grädda 10 min i ugnen.
5) Skala och riv morötterna. Riv vitkålen (eller strimla med en osthyvel) och blanda med morötterna. Rör ned vitvinsvinäger och olivolja. Skölj bönorna och blanda med råkosten, eller servera separat.
6) Servera fänkålsgratängen med råkostsalladen och bönor.



Tomatsoppa med quinoa och smörgås med sambalkeso

Ingredienser:
2,5 dl quinoa (okokt)
2 st burkar krossade tomater (500 g/st)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 tsk socker
0,5-1 tsk rosmarin
0,5-1 tsk timjan
1 msk olivolja
Svartpeppar
Salt
4 skivor grovt bröd

Sambalkeso:
1 liten burk keso (250 g)
2 tsk sambal oelek

Gör så här:
1) Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Hacka lök och vitlök.
2) Hetta upp olivolja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tillsammans med rosmarin och timjan i några min.
3) Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och socker. Låt koka 10 min.
4) Mixa soppan slät med en stavmixer/matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll i quinoan och rör om.
5) Blanda keso med sambal oelek och servera på smörgås som tillbehör till soppan.



Massaman vegocurry med ris

Ingredienser:
4 port basmati eller jasmineris
0,5 kg potatis
150 g champinjoner
100 g frysta broccolibuketter
1 burk kokosmjölk (400 g)
1 dl mjölk
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
3 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 tsk koriander
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk chilipulver
1 msk honung
1 msk olivolja
150 g jordnötter eller cashewnötter

Gör så här:
1) Koka ris enligt anvisning på paketet. Skala potatisen och skär i mindre tärningar. Koka potatisen 10-15 min.
2) Skala ingefära och vitlök och lägg dem tillsammans med koriander, kardemumma, chilipulver, honung, och soya i en matberedare, eller mixa med en stavmixer till en slät pasta.
3) Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs kryddblandningen hastigt ca 30 sek. Slå i kokosmjölk och mjölk i kastrullen och koka upp.
4) Dela champinjonerna på hälften. Lägg i broccoli och potatis och låt grytan sjuda i 5 min.
5) Servera massamangrytan i soppskålar. Lägg i en sked ris och toppa med jordnötter/cashewnötter.

Källa: www.tasteline.com



Saffransquorn med sesampotatis och grönsaker

Ingredienser:
0,5 kg potatis (det är Blå Kongo på bilden, men vilken sort som helst går bra)
150 g champinjoner
1 gul lök
1-2 stjälkar selleri
100 g haricots verts (frysta eller färska)
1 påse quornfiléer (300 g)
1 burk kokosmjölk (400g)
2 msk sweet chilisås
0,5 msk sambal oelek
1 paket saffran (0,5 g)
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 msk sesamfrön
1-2 msk persilja (fryst går bra)
Salt

Gör så här:
1) Skala och tärna potatisen. Koka tills den är mjuk, ca 10 min.
2) Skiva selleri och champinjoner. Hacka löken. Koka upp kokosmjölk, sweet chilisås, sambal oelek, saffran och buljong i en stor stekpanna eller gryta.
3) Lägg i lök, selleri och champinjoner. Låt sjuda 3-4 min. Tillsätt quornfiléer och småkoka tills quornen är varm, ca 10 min. Smaka av med salt.
4) Tina haricots verts i micron om de är frysta.
5) Blanda den kokta potatisen med sesamfrön och persilja. Servera quornfiléerna med sesampotatis och haricots verts.




INKÖPSLISTA TILL VECKOMATSEDEL 9

Grönsaker
1 röd lök
2 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 liten purjolök (ca 250 g)
1 röd paprika
300 g vitkål
1 kg potatis
7-8 morötter (ca 0,5 kg)
0,5 kg champinjoner
1-2 st fänkål (ca 600 g)
300 g stjälkselleri
2 cm färsk ingefära

Skafferi

4 port fullkornspasta (t. ex penne)
4 port hel dinkel (eller råris)
2,5 dl quinoa (okokt)
4 port basmati eller jasmineris
1 burk kikärtor (400 g)
1 liten burk svarta bönor (200 g)
1 burk majs (150 g)
2 st burkar krossade tomater (500 g/st)
2 st burkar kokosmjölk (400 g/st)
3 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
150 g jordnötter eller cashewnötter
4 skivor grovt bröd
1 paket saffran (0,5 g)

Mejeri
1 burk lättcréme fraiche paprika & chili 13% (alternativt franska örter eller tomat & basilika)
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 dl mjölk
0,5 dl riven ost
1 liten burk keso (250 g)

Frys
100 g frysta broccolibuketter
100 g haricots verts (frysta eller färska)
1 påse quornfiléer (300 g)
1-2 msk persilja (fryst går bra)

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
0,5-1 tsk rosmarin
0,5-1 tsk timjan
1 tsk koriander
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk chilipulver
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
Flytande margarin
Olivolja (ca 1 dl)
0,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
1 msk sambal oelek
3 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 msk honung
2 msk sweet chilisås
1 msk sesamfrön

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0