Veckomatsedel 4

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Tagliatelle med créme fraichesås, majs och ruccola
Tisdag: Currypytt med kikärtor och äppelmyntayoghurt
Onsdag: Vildrisotto med bönor och saffran
Torsdag: Fänkål med linser, quinoa och senapssås
Fredag: Kikärtsbiffar med matvete och stuvad spenat


RECEPT FÖR 4 PORTIONER



Tagliatelle med créme fraichesås, majs och ruccola


Ingredienser:
4 port tagliatelle (gärna olika färger)
1 burk mini fraiche 5%
1 burk créme fraiche med svampsmak (t. ex Ica champinjon & kantarell)
1 röd lök
1 röd paprika
100 g champinjoner
1 påse ruccola (ca 70 g)
250 g frysta broccolibuketter
1 liten burk majs
Flytande margarin/olja

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på paketet.
2) Hacka lök, paprika och champinjoner. Hetta upp flytande margarin/olja i en kastrull och fräs grönsakerna några minuter.
3) Skölj broccolin med lite varmt vatten under kranen så att den tinar något. Blanda sedan ned broccolin i kastrullen med grönsaker.
4) Häll med burkarna med créme fraiche i kastrullen och låt koka några minuter. Skölj ruccolasalladen.
5) Servera tagliatellen med créme fraichesåsen, majs och ruccolasallad.





Currypytt med kikärtor och äppelmyntayoghurt

Ingredienser:
500 g potatis
1 gul lök
1 röd paprika
1 zucchini
2 st avocado
250 g frysta broccolibuketter
1 burk kikärtor (ca 400 g)
1 dl saltade cashewnötter

1 msk flytande margarin
1-2 tsk curry

Salt
Svartpeppar


Äppelmyntayoghurt:

1 rött äpple
1 vitlöksklyfta
1 kruka mynta
1 burk matyoghurt/turkisk yoghurt
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1) Skala potatisen och skär i mycket små tärningar. Hacka löken och tärna paprikan och zucchinin.

3) Stek potatisen i flytande margarin i en stor stekpanna på medelvärme tills den är nästintill mjuk (10-15 min). Tillsätt lök och broccoli och stek ytterligare ca 5 min.
4)
Höj värmen och vänd ner zucchini och paprika. Stek ca 5 min till. Smaksätt med curry, salt och peppar.
5) Riv äpplet grovt. Skala och riv vitlöksklyftan fint. Hacka nästan all mynta och blanda med äpple, vitlök och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
6) Häll av och skölj kikärtorna. Tillsätt dem och låt allt bli varmt. Hacka nötterna grovt och strö över.
7) Servera currypytten tillsammams med äppelmyntayoghurten och en avocadohalva. Garnera med mynta.

 

Källa: www.arla.se

 

 

Vildrisotto med bönor och saffran

Ingredienser:
3 dl vildris (eller jasmineris)
1 påse saffran (0,5 g)
1 gul lök
1 zucchini
1 liten purjolök
1 grön paprika
150 g champinjoner
100 g cocktailtomater
1 burk svarta bönor (ca 200 g)
1 kruka basilika
2 msk flytande margarin
Salt
Svartpeppar

Sås:
1,5 dl passerade tomater
1/2 burk mini fraiche 5%
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Hacka lök, purjo, zucchini, paprika och champinjoner.
3) Hetta upp flytande margarin i en wok eller stor stekpanna. Fräs grönsakerna tillsammans med saffran tills de är mjuka. Halvera cocktailtomaterna och tillsätt när de andra grönsakerna börjar bli klara.
4) Blanda de passerade tomaterna och mini fraichen i en skål. Pressa ned vitlöksklyftan och smaka av med salt och svartpeppar.
5) Häll av och skölj bönorna. Blanda ned det färdigkokta riset och bönorna i pannan med grönsaker. Smaksätt med salt, svartpeppar och färsk basilika.
6) Värm såsen i micron om du vill ha den varm, kall fungerar lika bra. Servera risotton med såsen till och garnera med basilika.

Källa: www.arla.se




Fänkål med linser, quinoa och senapssås

Ingredienser:

4 port quinoa
4 st fänkålshuvuden
3 dl gröna linser
1 påse babyspenat (ca 70 g)
2 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande mängd pulver)
1 liter vatten
2 msk olivolja
1 msk sambal oelek

Senapssås:
1 burk matyoghurt/turkisk yoghurt
2 tsk senap (dijon eller vanlig)
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200°C.
2) Häll olivolja i en stor ugnssäker form. Halvera fänkålen och placera ut i formen. Blanda vatten och buljong och häll över fänkålen. Grädda 20-30 min i ugnen.
3) Koka under tiden linserna enligt anvisning på förpackningen. När de är färdiga, blanda i sambal oelek.
4) Blanda matyoghurt med senap och smaka av med salt och svartpeppar. Skölj spenaten.
5) Ta ut fänkålen ur ugnen när den fått färg och vattnet kokat in. Servera med quinoa, linser, babyspenat och senapssås.

Källa: Framtidens mat




Kikärtsbiffar med matvete och stuvad spenat


Ingredienser:
4 port matvete (Frebaco har med 15 min koktid)
2 burkar kikärtor (ca 400 g st)
2 st ägg
60 g salladslök
1 dl polentagryn
1-2 dl vetemjöl
1-2 tsk koriander
Örtsalt
Vitpeppar

Stuvad spenat (går även att köpa färdigt om du inte vill stuva själv)
300g fryst hackad spenat
Ca 3 dl mjölk
2-3 msk flytande margarin
Ca 3 msk vetemjöl
Salt
Muskot

Gör så här:
1) Koka matvete enligt anvisning på paketet.
2) Häll av och skölj kikärtorna. Lägg i en bunke och stavmixa (eller kör i matberedare).
3) Hacka salladslöken och blanda med kikärtsröran. Knäck i äggen och blanda ordentligt. Tillsätt korinder, örtsalt och lite vitpeppar.
4) Blanda i så mycket vetemjöl att smeten går att forma till biffar, ca 1 cm tjocka.
5) Häll upp polentagryn på en tallrik och panera biffarna.
6) Hetta upp flytande margarin/olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelvärme tills de fått färg, ca 4 min på varje sida. Lägg de färdiga biffarna på lite hushållspapper för att suga upp överflödigt fett.
7) Gör en bottenredning, dvs hetta upp flytande margarin i en kastrull och låt sedan vetemjöl suga upp det varma fettet. Tillsätt mjölk och låt koka upp. Konsistensen ska vara något tjockare än en sås. Häll ned den frysta spenaten och koka på svag värme till spenaten har tinat och är varm. Smaka av med salt och muskot.
8) Servera biffar med matvete och den stuvade spenaten.

Källa: www.tasteline.com


INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 4

Grönsaker

500 g potatis
2 st gula lök
1 r
öd lök
60 g salladslök
2 st röd paprika
1 grön paprika
2 st zucchini
2 st avocado (mogna till måndagen)
1 rött äpple
2 st vitlöksklyftor
1 liten purjolök
250 g champinjoner
100 g cocktailtomater
4 st fänkålshuvuden
1 påse babyspenat (ca 70 g)
1 påse ruccola (ca 70 g)
1 kruka mynta
1 kruka basilika

Skafferi
4 port tagliatelle (gärna olika färger)
4 port matvete (Frebaco har med 15 min koktid)
4 port quinoa
3 dl vildris (eller jasmineris)
1 dl polentagryn
3 dl vetemjöl
2 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande mängd pulver)
3 dl gröna linser
1 påse saffran (0,5 g)
3 burkar kikärtor (ca 400 g st)
1 burk svarta bönor (ca 200 g)
1 liten burk majs
1,5 dl passerade tomater
1 dl saltade cashewnötter

Mejeri
2 burkar matyoghurt/turkisk yoghurt
2 burkar mini fraiche 5%
1 burk créme fraiche med svampsmak (t. ex Ica champinjon & kantarell)
2 st ägg
Ca 3 dl mjölk

Frys
500 g rysta broccolibuketter
300 g fryst hackad spenat

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
Curry
Koriander
Örtsalt
Vitpeppar
Muskot
Salt
Svartpeppar


Övrigt:

Fytande margarin

Olivolja
Sambal oelek
Senap (dijon eller vanlig)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0