Veckomatsedel 6

Tips! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Gul curry med pumpa, haricots verts och ris
Tisdag: Sötstekt tofu med vitkål och bulgur
Onsdag: Vegobullar med potatismos och broccoli
Torsdag: Chili- och ingefärsgrönsaker med risnudlar
Fredag: Spenat- och ricottacannelloni med rivna morötter


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Gul curry med pumpa, haricots verts
och ris

Ingredienser:

4 port jasmineris
1 burk kokosnötskräm (skaka inte burken)
3 tsk gul currypasta (alternativt 1 påse Santa Maria Thai woksauce yellow curry)
1,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
Ca 700 g pumpa, t. ex butternut (500 g när pumpan är skalad och tärnad)
300 g haricots verts (färska eller frysta)
40 g cashewnötter
2 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 msk citron eller limejuice (koncentrat går bra)
1 msk socker
1/2 kruka färsk koriander

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet. Skala och tärna pumpan i mindre bitar.
2) Ta en sked och klicka i den tjocka kokosnötskrämen (spara det flytande i burken) i en stor wokpanna. Sätt på värmen och låt det koka upp.
3) Tillsätt currypastan/woksåsen, sänk värmen och låt det småputtra några minuter under omrörning.
4) Häll ned resten av kokosnötskrämen, vatten, buljong och pumpa i woken. Låt koka i 10 min.
5) Tillsätt haricots verts och koka ytterligare 10-15 min tills pumpan är mjuk.
6) Blanda i soya, citron/lime och socker. Garnera med koriander och cashewnötter och servera med jasmineriset.



Källa: Vegie Food (Murdoch Books)


Sötstekt tofu med vitkål och bulgur

Ingredienser:
4 port bulgur (hel eller fullkorn)
300 g vitkål
1 förpackning fast tofu
1 dl sesamfrön
1 burk svarta bönor (ca 400 g)
1 påse ruccolasallad (ca 70 g)
5 msk socker
5 msk soya (t. ex Kikkoman)
Raps/olivolja eller flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka bulgur enligt anvisning på paketet.
2) Hetta upp olja/flytande margarin i en wokpanna. Tärna tofun och stek tills ytan fått färg. Tillsätt socker och soya, låt koka ihop.
3) Häll över tofun på en tallrik, täck med folie så att den håller värmen. Strimla vitkålen tunt (t. ex med en osthyvel eller matberedare). Fräs vitkålen i samma wokpanna som användes till tofun, tillsätt lite mer matfett om det behövs.
4) Skölj bönorna och vänd ned i woken tillsammans med vitkålen. Tillsätt också sesamfrön och fräs tills vitkålen är mjuk. Smaka av med salt och svartpeppar. Skölj ruccolasalladen.
5) Servera vitkålsfräsen med tofu, bulgur och ruccola.



Källa: Framtidens mat


Vegobullar med potatismos och broccoli

Ingredienser:
1 kg potatis
100 g sötmandel
1,5 dl ströbröd
3 st ägg
50 g riven ost
1 gul lök
200 g frysta broccolibuketter
1 buljongtärning/pulver
1 msk vatten
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
Flytande margarin
(Senap och ketchup- valfritt)

Gör så här:
1) Skala potatisen och dela i mindre bitar för kortare koktid. Koka ca 10-15 min i saltat vatten.
2) Finhacka mandeln med en stavmixer eller matberedare. Skala löken och riv fint med ett rivjärn.
3) Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt och peppar. Tillsätt ägg och vatten.
4) Forma smeten till små bollar, ungefär samma storlek som köttbullar. Det blir ca 20 st.
5) Koka upp ca 1 liter vatten och ha i buljongen. Koka bullarna i 8 min.
6) Hetta upp flytande margarin i en stekpanna. Ta upp vegobullarna ur vattnet och stek dem gyllenbruna i stekpannan. Tina broccolin i micron.
7) Använd potatispress eller elvisp för att göra potatismos. Smaka av med salt och peppar och tillsätt lite flytande margarin.
8) Servera vegobullarna med potatismos, broccoli och eventuellt senap och ketchup.




Chili- och ingefärsgrönsaker med risnudlar

Ingredienser:
4 port risnudlar
1 gul lök
1 röd paprika
100 g shiitakesvamp (eller ostronskivling)
1 burk minimajs
300 g frysta broccolibuketter
150 g sockerärtor (färska eller frysta)
Färsk ingefära (ska bli 3 msk finriven)
3 msk sweet chilisås
4 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 msk lime eller citronjuice (koncentrat går bra)
1 tsk sesamolja
2 msk rapsolja

Gör så här:
1) Hetta upp oljan i en stor wokpanna. Skala och riv ingefäran fint. Skiva löken tunt. Häll ned ingefära och lök i woken och fräs tills löken mjuknat.
2) Strimla paprikan och svampen. Dela minimajsen i mindre bitar. Skölj broccolin med varmt vatten så att den tinar något. Vänd ned alla grönsakerna i woken.
3) Koka risnudlarna enligt anvisning på paketet.
4) När grönsakerna mjuknat något men fortfarande är krispiga, blanda ned de färdigkokta nudlarna i woken.
5) Tillsätt sweet chilisås, lime/citronjuice, soya och sesamolja. Blanda ordentligt.



Källa: Vegie Food (Murdoch Books)


Spenat- och ricottacannelloni med rivna morötter

Ingredienser:
200 g färska lasagneplattor (Coop har billiga)
1 gul lök
4 st morötter
1 vitlöksklyfta
10 st soltorkade tomater
1 påse babyspenat (ca 70 g)
1 burk ricottaost (250 g)
1 burk Dolmio classico pastasås
1 dl riven ost
1,5 dl Oatly matlagningsgrädde
Raps/olivoja eller flytande margarin
Oregano
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225ºC. Hacka lök och vitlök, klipp/skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
2) Hetta upp olja/flytande margarin i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök några minuter, blanda sedan ned spenaten, tomaterna och ricottaosten. Smaka av med salt, svartpeppar och oregano.
3) Blanda Dolmiosåsen med matlagningsgrädden. Häll hälften av blandningen i en ugnsfast form.
4) Dela lasagneplattorna på mitten om de är stora. Lägg ut spenat- och ricottafyllningen som en sträng i mitten på plattorna. Rulla ihop och lägg skarven nedåt i formen.
5) Häll den resterande Dolmiosåsblandningen över cannellonirullarna och strö över riven ost. Grädda i ugnen ca 20 min.
6) Skala och riv morötterna. Servera cannellonin med rivna morötter.

Källa: Framtidens mat



INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 6

Grönsaker
3 st gul lök
Ca 700 g pumpa, t. ex butternut (500 g när pumpan är skalad och tärnad)
300 g haricots verts (färska eller frysta)
300 g vitkål
1 kg potatis
4 st morötter
1 röd paprika
100 g shiitakesvamp (eller ostronskivling)
150 g sockerärtor (färska eller frysta)
Färsk ingefära (ska bli 3 msk finriven)
1 vitlöksklyfta
1 påse babyspenat (ca 70 g)
1 påse ruccolasallad (ca 70 g)
1/2 kruka färsk koriander

Skafferi
4 port risnudlar
4 port bulgur (hel eller fullkorn)
4 port jasmineris
200 g färska lasagneplattor (Coop har billiga)
1 burk kokosnötskräm
3 tsk gul currypasta (alternativt 1 påse Santa Maria Thai woksauce yellow curry)
1 burk Dolmio classico pastasås
1 burk svarta bönor (ca 400 g)
1 förpackning fast tofu
1 burk minimajs
10 st soltorkade tomater
2 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
40 g cashewnötter
1 dl sesamfrön
100 g sötmandel
1,5 dl ströbröd
2 dl soya (t. ex Kikkoman)

Mejeri
1,5 dl Oatly matlagningsgrädde
3 st ägg
150 g riven ost
1 burk ricottaost (250 g)

Frys
500 g frysta broccolibuketter

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
Oregano
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
6 msk socker
2 msk citron eller limejuice (koncentrat går bra)
3 msk sweet chilisås
1 tsk sesamolja
Raps/olivolja
Flytande margarin
Senap och ketchup- valfritt

Kommentarer
Postat av: Linn Sjöström

Det är verkligen ett jättebra jobb du gör med det här! Fina bilder, innovativa rätter och väldigt ordnat och bra. Jag jobbar som kock på en förskola i Nacka med att laga ekologisk mat till samma budget som förr. Det går himla bra faktiskt och är jätteroligt. Brukar kolla här och laga lite av det ibland, för jag försöker ha en vegetarisk dag i veckan plus torsdagens soppa, så jag behöver tips :D



Kram!

2010-12-01 @ 10:13:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0