Veckomatsedel 1


Måndag:
Linsgryta med dinkel
Tisdag: Rårakor med tångkaviarröra och tomat- och bönsalsa
Onsdag: Quorngryta med råris och rivna morötter
Torsdag: Varm pastasallad med halloumi
Fredag: Tacos med quornfärs och kidneybönor


RECEPT FÖR 4 PORTIONER

Linsgryta med dinkel

Ingredienser:
1 gul lök
1 grön paprika
1 klyfta vitlök
1 grönsaksbuljongtärning/pulver t.ex Renée Voltaire Lantbuljong
2 burkar krossade tomater
3 dl röda eller gröna linser
1 msk sambal oelek
3 msk tomatpuré
250 g keso

4 port = 4 dl hel dinkel (alternativt råris)

Gör så här:
1) Koka dinkel (eller råris) enligt anvisningarna på paketet (koktid 20-25 min)
2) Hetta upp oliv- eller rapsolja/flytande margarin i en stor gryta. Hacka och fräs lök, vitlök och paprika.
3) Häll de krossade tomaterna i grytan. Tillsätt buljongen, sambal oelek, tomatpuré och linserna.
4) Låt koka i ca 15 min. Blir grytan tjock går det bra att tillsätta lite vatten.

När linserna är mjuka är grytan klar. Servera med en klick keso.


Rårakor med tångkaviarröra och tomat- och bönsalsa


Ingredienser:
1 kg potatis (ca 10 st)
1-2 ägg

Tångkaviarröra:
1/2 burk tångkaviar, svart eller röd
1/2 röd lök
1 burk 5% mini fraiche
Fryst eller färsk dill

Bönsalsa:
1 burk svarta bönor (ca 200 g)
4 tomater
1/2 röd lök
2 msk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
Salt

Gör så här:
1) Skala och riv potatisen fint.
2) Häll ned potatisen i en skål och blanda i ett ägg. Rör runt ordentligt. Salta och peppra.
3) Hetta upp en stekpanna med flytande margarin/olja. Klicka ut lite av potatisen i pannan och platta ut med en stekspade. Det blir ungefär 3 rårakor för varje omgång i pannan. Stek ca 3 min på varje sida tills rårakorna fått lite färg. Håller rårakorna inte ihop så tillsätt det andra ägget.
4) Hacka tomaterna och rödlöken fint. Skölj bönorna. Blanda tomaterna med hälften av löken, bönorna, tomatpuré, vitvinsvinäger och salt.
5) Blanda mini fraichen med halva burken tångrom och resten av rödlöken. Toppa med lite dill.




Quorngryta med råris och rivna morötter


Ingredienser:
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 tärning/pulver grönsaksbuljong
1 dl rödvin/matlagningsvin
1 gul lök
150 g små färska champinjoner
1 msk vetemjöl
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
2,5 dl matlagningsgrädde (t.ex kelda, milda, oatly)
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 krm svartpeppar
Salt
Vitlökspulver efter smak

4 port råris = 2 dl. (Vi brukar dock behöva koka mer för att det ska räcka) Finns snabbvarianter som tar 10 min att koka, t.ex Frebaco.

Gör så här:
1) Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
2) Hacka löken grovt. Hetta upp flytande margarin/olja i en stor gryta och fräs löken. Häll i de hela små champinjonerna i grytan (dela dem om de är stora).
3) Tillsätt vinet, 2 dl vatten, buljong, svartpeppar och lite salt.
4) När vinet kokat upp i grytan, häll i quornbitarna.
5) Häll ned matlagningsgrädden, soja, socker, tomatpuré, vitvinsvinäger och vitlökspulver i grytan.
6) Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten för att undvika klumpar. Ha i redningen i grytan och låt koka ca 10 min.



Quorngryta med råris


Varm pastasallad med halloumi


Ingredienser:
4 port fullkornspasta, t.ex penne, skruvar
1 halloumiost
1 påse baby/bladspenat
1 rödlök
1 paket cocktailtomater
1 burk kikärtor
250 g keso
Solrosfrön
Pumpakärnor
Pizzakrydda eller oregano
Svartpeppar
Salt
Olivolja

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2) Dela tomaterna, finhacka rödlök och paprika. Skölj spenaten. Blanda i en stor skål.
3) Skär halloumin i små bitar/strimlor och stek några minuter i stekpanna strax innan servering.
4) Häll ned den färdigkokta pastan i skålen med grönsaker. Blanda i halloumiosten och strö över solrosfrön och pumpakärnor. Krydda med salt, svartpeppar, pizzakrydda/oregano och toppa med olivolja.
5) Servera salladen med keso och en skiva grovt bröd med pålägg.


Varm pastasallad med halloumi

Tacos med quornfärs och kidneybönor

Ingredienser:
1 förpackning tacoskal (eller tortillabröd)
1 påse quornfärs (ca 300 g)
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 klyfta vitlök
1 gul/röd paprika
1 burk majs
Spiskummin
Chilipulver
Salt

Tacosås/salsa:
1/2 gul lök
3 tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1/2 msk sambal oelek
Spiskummin och salt efter smak

Guacamole:
1-2 st mogna avocados
1 klyfta vitlök
1/2 msk Sambal oelek
1 dl 5% mini fraiche
Citron/limesaft (koncentrat går bra)
Salt

Gör så här:
1) Slå på ugnen för att väma tacoskalen.
2) Hetta upp flytande margarin/olja i en kastrull. Häll i quornfärsen och tillsätt lite vatten, salt, chilipulver och spiskummin efter smak. Ha i kidneybönorna när färsen tinat och pressa sedan i den ena vitlöksklyftan.
3) Finhacka lök, tomat och paprika.
4) Blanda hälften av löken och alla tomater i en skål. Tillsätt vitvinsvinäger, tomatpuré och sambal oelek.
5) Mixa avocadon med stavmixer och blanda i mini fraiche, sambal oelek, salt och pressa i den andra vitlöksklytan. Tillsätt lite citron/limesaft.
6) Häll upp majs, paprika, resten av löken, tacosåsen och guacamolen i skålar och servera med den varma quornfärsen och tacoskalen.


INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 1


Grönsaker
3 gula lökar
2 rödlökar
1 vitlök
1 grön paprika
1 gul/röd paprika
7 tomater
150 g små färska champinjoner
1 påse baby/bladspenat
1 paket cocktailtomater
1-2 st avocados (mogna till fredagen)
1 kg potatis (ca 10 st)
1 citron/lime (koncentrat går också bra)

Skafferi
4 port hel dinkel, t.ex Dinkelboden (alternativt råris)
4 port råris
4 port fullkornspasta, t.ex penne, skruvar
1 förpackning tacoskal (eller tortillabröd)
2 grönsaksbuljongtärning/pulver t.ex Renée Voltaire Lantbuljong
1 burk majs
2 burkar krossade tomater
3 dl röda eller gröna linser
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 burk kikärtor (ca 400 g)
1 burk svarta bönor (ca 200 g)
1 burk sambal oelek
1 tub/burk tomatpuré
1 dl rödvin/matlagningsvin
1 liten påse solrosfrön
1 liten påse pumpakärnor
Bröd att servera till pastasalladen

Mejeri
2 burkar 5% mini fraiche
2 ägg
1/2 burk tångkaviar, svart eller röd
2,5 dl matlagningsgrädde (t.ex kelda, milda, oatly)
1 halloumiost
500g keso

Frys
Fryst (eller färsk) dill
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 påse quornfärs (ca 300 g)


Att ha hemma (eller köpa)

Kryddor:
Salt
Svartpeppar, helst i pepparkvarn
Spiskummin
Chilipulver
Pizzakrydda eller oregano
Vitlökspulver


Övrigt:
Vitvinsvinäger
Socker
Soja
1 msk vetemjöl
Flytande margarin/oliv- eller rapsolja


Kommentarer
Postat av: Carro

GRYMT LINDA!

Det här var otroligt välbehövligt kan jag säga! :)



Kram

2010-10-16 @ 13:30:52
Postat av: Anna

Vilken bra idé! Kanske skulle köra en vecka vegetariskt.

Kram

2010-10-16 @ 15:41:10
Postat av: Marielle

Fy fan vad bra :D!! Skitbra tack så mycket för en superbra blogg :). Du har u gått alla steg man vill och nu är det bara upp till mig att skaffa skrivare så jag kan göra det enklare ändå, att ha dina recept utskrivna och inhandlinglistan med :).

2012-01-07 @ 14:49:56
URL: http://donnadeluxe.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0