Veckomatsedel 2

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Nordafrikansk bönwok med couscous
Tisdag: Kronärtskocksgryta med linser och kokt potatis
Onsdag: Quornfärsröra med broccoli, keso och rivna morötter
Torsdag: Minestronegryta med bönor och smörgås
Fredag: Spaghetti med mozzarella och färska grönsaker


RECEPT FÖR 4 PORTIONER

Nordafrikansk bönwok med couscous

Ingredienser:
4 port couscous (eller bulgur)
1 burk matyoghurt/turkisk yoghurt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 aubergine
1 zucchini
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1/2 dl russin
2-3 tsk citronsaft
1-2 tsk spiskummin
1-2 tsk koriander
1 tsk chilipeppar
Salt
Solrosfrön
Pumpakärnor

Gör så här:

1) Tillaga couscousen enligt anvisning på paketet.
2) Finhacka lök och vitlök. Skär zucchinin och auberginen i jämnstora strimlor.
3) Hetta upp olja i en wokpanna, woka lök och vitlök någon minut.
4) Tillsätt zucchini och aubergine och woka till de är mjuka.
5) Tillsätt spiskummin, koriander, chilipeppar, salt och citronsaft.
6) Skölj bönorna och vänd ned i woken tillsammans med russin.
7) Strö över lite solrosfrön och pumpakärnor och servera med couscousen och en klick matyoghurt.

Källa: www.arla.se




Kronärtskocksgryta med linser och kokt potatis

Ingredienser:
1 kg potatis
3 dl röda linser
Grönsaksbuljong till 5 dl vatten
1 stor purjolök
1 vitlöksklyfta
1 burk kronärtskockshjärtan (ca 400 g)
1 burk creme fraiché Franska örter
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Skala potatisen och dela i småbitar för kortare koktid. Låt koka ca 15 min.
2) Skölj och koka linserna i buljongen enligt anvisning på paketet.
3) Finhacka vitlöken, skölj och strimla purjolöken.
4) Hetta upp flytande margarin/olja i en gryta eller stor stekpanna. Fräs purjo och vitlök.
5) Låt kronärtskockorna rinna av och dela dem sedan i halvor (eller ännu mindre bitar).
6) Rör ned hälften av creme fraichén och alla kronärtskockor i grytan med purjolöken.
7) Tillsätt de färdigkokta linserna och blanda om ordentligt. Krydda med salt och peppar.
8) Servera med kokt potatis och en klick av den resterande creme fraichén.

Källa: www.arla.se




Quornfärsröra med broccoli, keso och rivna morötter

Ingredienser:
1 påse quornfärs (ca 300 g)
4 port råris (eller jasminris)
1 stor burk majs
3 stora morötter
500 g keso
Ca 300 g fryst broccoli
Svartpeppar
Salt
Soya (t.ex Kikkoman)

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Hetta upp flytande margarin/olja i en stor gryta. Fräs quornfärsen tills den tinat ordentligt.
3) Skala och riv morötterna.
4) Skölj broccolin, lägg i en skål och tina i micron (eller låt koka någon minut i kastrull).
4) När riset är färdigt, vänd ner det i grytan med quornfärsen. Blanda även i majsen. Smaka av med salt, peppar och soya.
5) Servera quornfärsröran med broccoli, en klick keso och rivna morötter.


Minestronegryta med bönor


Ingredienser:
1 gul lök
6 dl vatten
Grönsaksbuljong
150 g pasta (t.ex skruvar, penne)
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 burk passerade tomater
1 burk mini fraiché 5%
1/2 dl tomatpuré
1 dl riven ost
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt
4 skivor bröd + pålägg

Gör så här:
1) Finhacka löken och fräs den i flytande margarin/olja i en stor gryta.
2) Häll vatten och buljong över löken. Koka upp och tillsätt därefter pastan. Låt den koka al dente.
3) Skölj bönorna och rör ned dem i pastagrytan. Tillsätt passerade tomater, mini fraiché och tomatpuré.
4) Krydda med timjan och rosmarin, eventuellt salt. Låt grytan koka några minuter.
5) Servera grytan en i skål med lite riven ost på samt bröd med pålägg.





Spaghetti med mozzarella och färska grönsaker

Ingredienser:
4 port spaghetti
2 st mozzarella (ca 125 g/st)
1 liten burk kalamataoliver
1 påse ruccola (ca 50 g)
2 st mogna avocado
1 rödlök
1 förpackning cocktailtomater (ca 250 g) 
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka spaghettin enligt anvisning på paketet.
2) Finhacka rödlöken och halvera tomaterna. Dela avocado och mozzarella i mindre bitar. Skölj ruccolan.
3) Häll vattnet av den färdigkokta spaghettin. Blanda spaghettin med lök, avocado, tomat, ruccola, mozzarella och kalamataoliver. Smaka av med salt och svartpeppar.
4) Skölj den färska basilikan och blanda med resten av ingredienserna. Tillsätt olivolja strax innan servering.


INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 2

Grönsaker
2 gula lökar
1 rödlök
1 vitlök
1 aubergine
1 zucchini
1 kg potatis
1 stor purjolök
3 stora morötter
2 avocado (mogna till fredagen)
1 förpackning cocktailtomater (ca 250 g)
1 kruka färsk basilika
1 påse ruccola (ca 50 g)

Skafferi
4 port råris med max 30 min koktid (eller jasminris)
4 port spaghetti
4 port couscous
150 g pasta (t.ex penne, skruvar)
2 burkar kidneybönor (ca 400 g/st)
3 dl röda linser
1 burk kronärtskockshjärtan (ca 400 g)
1 stor burka majs
1 burk passerade tomater
1 burk kalamataoliver
Grönsaksbuljong (3-4 tärningar eller motsvarande mängd pulver)
1/2 dl tomatpuré
1/2 dl russin
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
Bröd att servera till minestronegrytan

Mejeri
1 burk mini fraiche 5%
1 burk matyoghurt (eller turkisk yoghurt)
1 burk cremé fraiche Franska örter
500 g keso
1 dl riven ost
2 st mozzarella (ca 125 g/st)

Frys
1 påse quornfärs (ca 300 g)
300 g broccolibuketter

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor
Spiskummin
Koriander
Chilipeppar
Timjan
Rosmarin
Svartpeppar (helst i pepparkvarn)
Salt

Övrigt
Olivolja
2-3 tsk citronsaft (koncentrat går bra)
Soya (t.ex Kikkoman)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0