Veckomatsedel 3

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Zucchinifrittata med fetaost, kokt potatis och avocado
Tisdag:
Grön curry med sötpotatis, aubergine och ris
Onsdag: Pasta i ugn och rivna morötter
Torsdag: Lins- och morotssoppa med smörgås
Fredag: Enchiladas med babyspenatsallad


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Zucchinifrittata med fetaost, kokt potatis och avocado

Ingredienser:
1 kg potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kg zucchini
2 st avocado
6 ägg
150 g fetaost
Parmesanost att riva
1-2 msk torkad oregano
Svartpeppar
Salt
Olja/flytande margarin

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200°C
2) Skala och skär potatisen i små bitar för att förkorta koktiden. Koka ungefär 15 min i saltat vatten.
3) Skär zucchinin i lövtunna skivor med hjälp av t.ex en moulie eller matberedare.
4) Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja/flytande margarin i en stor stekpanna (ca 20 cm) som går att ställa in i ugnen (kolla handtaget!). Fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt då zucchiniskivorna. Fräs ytterligare några minuter.
5) Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem lätt. Smula ned fetaosten och tillsätt salt, peppar och oregano.
6) Häll ned äggblandningen i stekpannan. Ställ in stekpannan i den varma ugnen och grädda ca 10 min tills äggsmeten stelnat.
7) Riv lite parmesanost över den färdiggräddade frittatan och servera med potatis och avocado.

Källa: Vegie food (Murdoch Books)




Grön curry med sötpotatis, aubergine och ris

Ingredienser:
4 port jasmineris
1 gul lök
1-2 msk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta!)
1 aubergine
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd pulver)
2,5 dl vatten
6 kaffir lime blad (torkade, ser ungefär ut som lagerblad)
2 st sötpotatisar
2 tsk socker
2 tsk lime/citronsaft
1/2 kruka färsk koriander
Salt
1 msk olja

Gör så här:
1) Tillaga riset enligt anvisning på paketet.
2) Hetta upp olja i en wokpanna. Finhacka löken och fräs tillsammans med currypastan några minuter. Tillsätt lite vatten om det bränner fast i pannan.
3) Skala sötpotatisen och dela i cm-stora kuber. Skär auberginen i något större bitar/strimlor än sötpotatisen. Häll ned i wokpannan tillsammans med löken och fräs ytterligare 4-5 min.
4) Tillsätt kokosmjölk, 2,5 dl vatten och grönsaksbuljong (tärning/pulver). Låt småkoka i 5 min, ha sedan i kaffir lime bladen och koka ytterligare 5 min (tills grönsakerna är mjuka).
5) Blanda i socker, lime/citronsaft och ca 1/2 dl färsk koriander. Smaka av med salt. Garnera med några färska korianderblad och servera med jasminriset.

Källa: Vegie food (Murdoch Books)




Pasta i ugn och rivna morötter

Ingredienser:
4 port pastaskruvar
2 majskolvar (frysta eller konserverade)
3 tomater
200 g morötter
300 g frysta broccolibuketter
150 g riven ost
1 burk tacosås
1 burk mini fraiche 5%
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200 ºC. Koka upp pastavatten och koka pastan al dente i saltat vatten.
2) Om majskolvarna är frysta, lägg ned dem i pastavattnet när några minuter av koktiden återstår.
3) Skiva majskolvarna i ungefär 2 cm tjocka skivor. Hacka tomaterna. Skölj broccolin under varmt vatten så att den tinar något.
4) Häll över pastan i en ugnsfast form. Blanda ned tomaterna och broccolin.
5) Blanda mini fraichen med tacosåsen. Rör sedan ned blandningen tillsammans med pastan och grönsakerna. Smaka av med salt och svartpeppar.
6) Lägg de skivade majskolvarna överst i formen och strö över osten. Grädda i 15-20 min. Om majskolvarna börjar se brända ut, täck över formen med aluminiumfolie.
7) Skala och riv morötterna. Servera tillsammans med pastagratängen.


Lins- och morotssoppa med smörgås

Ingredienser:
800 g morötter
200 g röda linser (ca 2 dl)
1,5 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande mängd i pulver)
1 gul lök
2,5 dl cashewnötter (helst naturella)
1-2 msk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta!)
1/2 kruka färsk koriander
1 burk matyoghurt 8% (eller turkisk yoghurt)
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
4 skivor bröd + pålägg

Gör så här:
1) Skala och skär morötterna i tunna slantar.
2) Koka upp vatten med buljongen tillsatt. Häll ned morötter och linser. Koka 15-20 min (till linser och mörotter är mjuka).
3) Hetta upp olivolja i en stekpanna. Finhacka löken och fräs sedan i stekpannan 2-3 min tillsammans med cashewnötterna.
4) Häll ned currypasta och koriander i stekpannan och fräs ytterligare någon minut.
5) Rör ned lök- och nötblandningen i morots- och linsgrytan.
6) Flytta grytan från plattan och stavmixa soppan tills den är slät (håll mixern under ytan så att det inte stänker) Smaka av med salt och svartpeppar.
7) Servera soppan med en klick matyoghurt och smörgås med pålägg.

Källa: Vegie food (Murdoch Books)




Enchiladas med babyspenatsallad

Ingredienser:
8 st mediumstora tortillabröd
1 påse babyspenat (ca 70 g)
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 liten burk majs (ca 200 g)
1 liten burk kalamataoliver
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
150 g riven ost
2 msk solrosfrön
2 msk sambal oelek
1/2 msk spiskummin
Salt
Olivolja till stekning och salladsdressing

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225ºC
2) Hetta upp olja i en gryta. Finhacka lök och vitlök och fräs i några minuter.
3) Hacka paprikan och häll ned i grytan med löken. Fräs ytterligare någon minut.
4) Tillsätt de krossade tomaterna och majsen. Skölj kidneybönorna och blanda sedan ned i grytan.
5) Smaksätt med sambal oelek, spiskummin och salt. Låt koka 5 min.
7) Lägg ett tortillabröd i taget i en ugnsfast form. Börja luta det första brödet mot kanten och lägg lite av tomatröran i mitten. Strö över 1-2 msk ost och rulla sedan ihop brödet, fäst genom att peta in den ena änden av brödet under rullen. Lägg nästa bröd tätt intill det första och upprepa till alla enchilladas är fyllda.
8) Grädda i ugnen 10-15 min. Under tiden, skölj babyspenaten och blanda med solrosfrön, oliver och olivolja.
9) Servera de färdiggräddade enchiladas med spenatsalladen.


INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 3

Grönsaker
1 kg potatis
4 st gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 st avocado (mogna till måndag)
1 kg zucchini
1 st aubergine
1 st grön paprika
2 st sötpotatisar
1 kruka färsk koriander
3 st tomater
1 kg morötter
1 påse babyspenat (ca 70 g)
6 kaffir lime blad (torkade, ser ungefär ut som lagerblad)

Skafferi
1 burk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta!)
1 burk kokosmjölk (400 ml)
4 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande mängd i pulver)
4 port pastaskruvar
2 majskolvar (frysta eller konserverade)
4 port jasmineris
1 burk tacosås
200 g röda linser (ca 2 dl)
2,5 dl cashewnötter (helst naturella)
4 skivor bröd + pålägg
8 st mediumstora tortillabröd
1 burk krossade tomater
1 burk kidneybönor (ca 400 g)
1 liten burk majs (ca 200 g)
1 liten burk kalamataoliver

Mejeri
6 ägg
1 burk mini fraiche 5%
1 burk matyoghurt 8% (eller turkisk yoghurt)
150 g fetaost
300 g riven ost
Parmesanost (en liten bit att riva)

Frys
300 g frysta broccolibuketter

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
1-2 msk torkad oregano
1/2 msk spiskummin
Svartpeppar (helst i pepparkvarn)
Salt

Övrigt:
Olivolja
2 tsk socker
2 tsk lime/citronsaft
2 msk solrosfrön
2 msk sambal oelek



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0