Veckomatsedel 12

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Spaghetti med höstens sås
Tisdag: Grön currygryta med råris
Onsdag: Illgrön soppa och smörgås med fetaoströra
Torsdag: Tandoorigryta med ris
Fredag: Auberginelasagne med gröna ärtor


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Spaghetti med höstens sås

Ingredienser:
4 port spaghetti, gärna fullkorn
1 palsternacka
1 morot
0,5 zucchini
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 dl röda linser
1 burk krossade tomater (500 g)
1 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
6 dl vatten
100 g riven ost
1 tsk flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka spaghetti enligt anvisning på paketet.
2) Skala morot, palsternacka, rödlök och vitlök och dela i mindre bitar. Dela även zucchinin i lite mindre bitar och mixa sedan grovt i en matberedare. Har du ingen matberedare går det bra att riva grönsakerna med ett rivjärn.
3) Hetta upp flytande margarin i en stor gryta och fräs sedan grönsakerna några minuter.
4) Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong, linser och 5 dl vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.
5) Blanda runt ordentligt och låt såsen stå och småputtra på låg värme. Rör om då och då tills linserna är klara, späd med 1 dl vatten till om det behövs.
6) Servera såsen med nykokt spaghetti och strö över lite riven ost.

Källa: www.tasteline.com




Grön currygryta med råris

Ingredienser:
4 port råris
200 g vitkål
100 g champinjoner
1 liten purjolök
2-3 stjälkar selleri
1 vitlöksklyfta
0,5 zucchini
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1-2 tsk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta)
1 msk honung
1 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
1 msk pressad lime (koncentrat går bra)
1-2 msk Maizena redning
0,5 kruka koriander
3 dl vatten
Salt

Gör så här:

1) Koka råris enligt anvisning paketet.
2) Strimla purjolök, vitkål och selleri. Skär champinjoner och zucchini i mindre bitar. Skala och finhacka vitlök.
3) Hetta upp olja i en wokpanna och fräs vitlöken tillsammans med honung och currypasta. Tillsätt sedan resten av grönsakerna och fräs ca 5 min.
4) Häll på kokosmjölk, vatten, buljong och limesaft. Koka 5 min, red sedan med Maizena och koka några minuter till.
5) Smaka av med salt och servera grytan med råris och färsk koriander.

Källa: "Jacobs hälsokök" av Jacob Wismar




Illgrön soppa och smörgås med fetaoströra


Ingredienser:
1 gul lök
500 g frysta broccolibuketter
100 g fryst grönkål eller spenat
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
2 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
1 tsk flytande margarin
1 l vatten
Svartpeppar
Salt

Fetaoströra:
150 g fetaost
1 burk kesella 1% (2,5 dl)
1-2 tsk pizzakrydda

Gör så här:
1) Skala och hacka lök. Hetta upp flytande margarin i en stor gryta och fräs löken någon minut. Tillsätt vatten, matlagningsgrädde, buljong, fryst broccoli och grönkål/spenat. Salta och peppra efter smak.
2) Låt soppan småkoka i 10-15 min.
3) Mosa fetaosten i en skål med en gaffel och blanda sedan i kesellan. Rör i pizzakryddan och tillsätt salt om det behövs.
4) Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt mer salt och svartpeppar om det behövs. Servera soppan med en klick fetaoströra, och använd även röran som smörgåspålägg.

Källa: www.tasteline.com




Tandoorigryta med ris

Ingredienser:
4 port jasmine eller basmatiris
1 litet blomkålshuvud
1 gul lök
2 st röd paprika
100 g sockerärtor
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
0,5 msk flytande margarin
2 dl vatten
1 burk matyoghurt (2,5 dl)
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 frp tandoori kryddmix, t. ex Santa Maria
1 tsk Maizena redning

Gör så här:
1) Koka ris enligt anvisning på paketet.
2) Dela blomkålen i små buketter. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i mindre bitar.
3) Hetta upp flytande margarin i en stor stekpanna/wok och fräs grönsakerna ca 5 min.
4) Rör ihop vatten, buljong, matyoghurt, tandoorimix och Maizena i en stor gryta och låt det koka upp.
5) Lägg grönsakerna i grytan och koka ca 5 minuter. Tillsätt sköljda och avrunna bönor samt sockerärtor. Koka ytterligare någon minut. Servera med det nykokta riset.

Källa: www.tasteline.com




Auberginelasagne med gröna ärtor

Ingredienser:
2 st auberginer
1 gul lök
3 st morötter
2 st vitlöksklyftor
1 påse quornfärs (ca 300 g)
200 g frysta gröna ärtor
2 burkar krossade tomater (ca 500 g/st)
1 liten burk keso (250 g)
100 g riven ost
1 tsk socker
1-2 tsk flytande margarin
0,5 dl vatten
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200°C. Skiva auberginerna på längden i 0,5 cm tjocka skivor.
2) Lägg ut aubergineskivorna på 2 plåtar med bakplåtspapper under. Salta auberginen och låt stå 10-15 min för att vätskan ska dra sig ut. Rosta sedan auberginen i ugnen ca 10 min.
3) Skala och hacka lök och vitlök, riv morötterna. Hetta upp flytande margarin i en stor gryta och fräs lök, vitlök och morötter någon minut. Tillsätt quornfärs, 1,5 burk krossade tomater (spara resten), vatten och socker. Smaka av med salt och svartpeppar.
4) När auberginerna är färdigrostade, höj värmen på ugnen till 220°C.
5) Varva quornsås, keso och aubergineskivor i en ugnsfast form. Avsluta med de resterande krossade tomaterna och riven ost. Grädda ca 15 min i ugnen.
6) Tina ärtorna i micron eller koka någon minut i en kastrull med vatten.
7) Servera auberginelasagnen med ärtorna.




INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 12

Grönsaker

3 st gul lök
1 rödlök
1 liten purjolök
5 st vitlöksklyftor
200 g vitkål
1 litet blomkålshuvud
4 st morötter
100 g champinjoner
2 st auberginer
2-3 stjälkar selleri
1 palsternacka
1 zucchini
2 st röd paprika
100 g sockerärtor
0,5 kruka koriander

Skafferi
4 port spaghetti, gärna fullkorn
4 port råris
4 port jasmine eller basmatiris
1 dl röda linser
1 burk kokosmjölk (400 ml)
3 st burkar krossade tomater (ca 500 g/st)
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
1 frp tandoori kryddmix, t. ex Santa Maria
5 st grönsaksbuljongtärningar/pulver

Mejeri
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
1 burk matyoghurt (2,5 dl)
200 g riven ost
150 g fetaost
1 burk kesella 1% (2,5 dl)
1 liten burk keso (250 g)

Frys
500 g frysta broccolibuketter
100 g fryst grönkål eller spenat
200 g frysta gröna ärtor
1 påse quornfärs (ca 300 g)

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
1-2 tsk pizzakrydda
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
1 msk olivolja
2 msk flytande margarin
1 msk tomatpuré
1-2 tsk grön currypasta (kolla att den inte innehåller räkpasta)
1 msk honung
1 msk pressad lime (koncentrat går bra)
2,5 msk Maizena redning
1 tsk socker

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0