Veckomatsedel 13

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag: Lins- och grönsakswok med ris
Tisdag: Svampsoppa och smörgås med keso och avocado
Onsdag: Risotto med svamp och gröna ärtor
Torsdag: Grönsaksgryta med jordnötssmör och matvete
Fredag: Pasta med grönsakssås och blåmögelost


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Lins- och grönsakswok med ris

Ingredienser:
4 port jasmine eller basmatiris
1 röd paprika
1 grön paprika
1 zucchini
3-4 salladslökar
150 g champinjoner
2 dl gröna linser
1 msk soya (t. ex Kikkoman)
1 msk jordnötssmör
0,5-1 tsk sesamolja
0,5 msk rapsolja
0,5 grönsaksbuljongtärning eller pulver

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Skölj linserna och koka dem i 4-5 dl vatten tillsammans med buljongtärningen ca 15 min.
3) Strimla salladslök och paprika. Hetta upp rapsolja i en stor wokpanna. Vänta tills oljan är varm och fräs sedan löken och paprikan några minuter.
4) Skär zucchini och champinjoner i mindre bitar och häll ned i wokpannan. Tillsätt även soya, sesamolja och jordnötssmör. Woka tills grönsakerna är mjuka, ca 5 min.
5) Häll bort det resterande vattnet från linserna när de kokat färdigt. Vänd ner linserna i woken och blanda med grönsakerna.
6) Servera woken med det nykokta riset och eventuellt extra soya.




Svampsoppa och smörgås med keso och avocado


Ingredienser:
200 g champinjoner
100 g shiitakesvampar (portobello eller karl johansvamp går också bra)
4 st potatisar
1 gul lök
2 st grönsaksbuljongtärningar eller pulver
5 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
2 msk vitt matlagningsvin
3 dl vatten
0,5 msk flytande margarin
1 kruka gräslök (fryst går också bra)
1 krm vitpeppar
Salt

4 st smörgåsar
250 g keso
2 st avocado

Gör så här:
1) Skala potatisarna och skär i små tärningar. Hacka löken. Hetta upp hälften av det flytande margarinet i en stor gryta. Fräs potatis och lök i några minuter.
2) Tillsätt vatten, vitpeppar och buljong. Låt koka ca 15 min.
3) Skär svampen i mindre bitar. Hetta upp det resterande margarinet i en stekpanna och fräs svampen tills den är mjuk.
4) När potatisen är mjuk, mixa soppan slät med en stavmixer eller matberedare. Häll sedan tillbaka soppan i grytan och tillsätt svamp, mjölk och matlagningsgrädde. Låt koka några minuter. Smaka av med matlagningsvin, salt och gräslök.
5) Servera soppan tillsammans med smörgås med keso och avocado.

Källa: www.arla.se




Risotto med svamp och gröna ärtor


Ingredienser:

4 dl arborioris
150 g champinjoner
300 g frysta gröna ärtor
3 st morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 st grönsaksbuljongtärningar eller pulver
1 dl vitt matlagningsvin
0,5 msk flytande margarin
150 g riven ost
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

1) Koka upp 1 l vatten och tillsätt buljongtärningarna och matlagningsvinet.
2) Hetta upp hälften av det flytande margarinet i en tjockbottnad kastrull. Rör ned riset och tillsätt lite av buljongen.
3) Koka riset på svag värme utan lock, och tillsätt lite buljong i taget. Det tar ca 20 min tills riset är krämigt med ändå fast. Rör om ofta så att riset inte bränner fast i botten.
4) Tina de gröna ärtorna i vatten i en kastrull eller en skål i micron.
5) Skär champinjonerna i mindre bitar. Hetta upp det resterande margarinet i en stekpanna och fräs svampen tills den är mjuk. Skala morötterna och skär i stavar.
6) Rör ned svamp, ärtor och ost i risotton. Smaka av med salt och svartpeppar och servera med morotsstavarna.




Grönsaksgryta med jordnötssmör och matvete

Ingredienser:
4 port matvete
250 g keso
3 dl röda linser
1 grönsaksbuljongtärning eller pulver
2 st gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 msk rapsolja
4 msk tomatpuré
3 msk jordnötssmör
1 liten burk majs (ca 150 g)
1-2 st vitlöksklyftor
Salt

Gör så här:
1) Koka matvete enligt anvisning på paketet.
2) Skölj linserna och koka dem 10-15 minuter i 6-7 dl vatten tillsammans med buljongtärningen.
3) Finhacka lök och paprika. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och fräs grönsakerna några minuter tillsammans med 1-2 pressade vitlöksklyftor.
4) Häll ned de frästa grönsakerna i kastrullen med de färdigkokta linserna. Blanda i tomatpuré, jordnötssmör och majs i kastrullen och låt småkoka ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt.
5) Servera grytan med matvete och keso.

Källa: www.vegomums.com



Pasta med grönsakssås och blåmögelost

Ingredienser:

4 port fullkornspasta (t. ex skruvar, penne)
1 röd lök
1 röd paprika
3 st stjälkar selleri
1 zucchini
1 färsk broccolibukett (ca 250 g)
1 liten burk svarta bönor (ca 200 g)
1 burk mini fraiché 5%
2 tsk flytande margarin
Svartpeppar
Salt
50 g blåmögelost (t. ex Castello)

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på paketet.
2) Hacka lök, paprika och zucchini. Strimla sellerin. Hetta upp flytande margarin i en kastrull och fräs grönsakerna 5-10 min tills de är mjuka.
3) Dela broccolin i mindre bitar. När det återstår 3-4 min av pastans koktid, lägg ned broccolin i pastavattnet.
4) Häll ned mini fraichén i kastrullen med grönsaker och låt koka några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
5) Skölj de svarta bönorna. Rör ned blåmögelosten i grönsakssåsen eller servera en bit ost på tallriken tillsammans med broccolipasta, grönsakssås och bönor.




INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 13


Grönsaker
4 st potatisar
3 st morötter
4 st gul lök
1 röd lök
3-4 salladslökar
3 st röd paprika
2 st grön paprika
2 st zucchini
3 st stjälkar selleri
1 färsk broccolibukett (ca 250 g)
500 g champinjoner
100 g shiitakesvampar (portobello eller karl johansvamp går också bra)
2 st avocado
1 kruka gräslök (fryst går också bra)
2-3 st vitlöksklyftor

Skafferi
4 port matvete
4 port jasmine eller basmatiris
4 dl arborioris
4 port fullkornspasta (t. ex skruvar, penne)
4 st smörgåsar
1 liten burk majs (ca 150 g)
1 liten burk svarta bönor (ca 200 g)
2 dl gröna linser
3 dl röda linser
5,5 st grönsaksbuljongtärningar eller pulver
1,5 dl vitt matlagningsvin
4 msk tomatpuré
1 dl jordnötssmör

Mejeri
5 dl mjölk
1 burk mini fraiché 5% (2 dl)
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
500 g keso
150 g riven ost
50 g blåmögelost (t. ex Castello)

Frys
300 g frysta gröna ärtor

Att ha hemma (eller köpa)

Kryddor
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Övrigt
1,5 msk flytande margarin
1,5 msk rapsolja
1 msk soya (t. ex Kikkoman)
0,5-1 tsk sesamolja



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0