Veckomatsedel 10

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag: Svamppasta med chili och paprika
Tisdag: Kokosquorn med jordnötssås, dinkel och rivna morötter
Onsdag: Linssoppa med pepparrot och smörgås
Torsdag: Curry med aubergine, kikärtor och ris
Fredag: Pitabröd med quornfräs och fetaärtröra


RECEPT FÖR 4 PORTIONER


Svamppasta med chili och paprika


Ingredienser:
4 port pasta (t.ex penne, skruvar, fjärilar)
150 g champinjoner
1 purjolök
1 zucchini
2 morötter (medelstora)
1 röd paprika
1-2 st röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
2 msk olivolja

Gör så här:
1) Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
2) Skala och skiva morötterna, strimla purjolök och champinjoner. Skär zucchini och paprika i mindre bitar och finhacka chili och vitlök.
3) Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt alla grönsaker och smaka av med salt och peppar. Stek på hög värme några minuter.
4) Blanda ner den färdigkokta pastan i grönsakspannan och stek ytterligare ett par minuter.
5) Tillsätt färsk basilika och ringla eventuellt lite olivolja över pastan innan servering.

Källa: www.tasteline.com




Kokosquorn med jordnötssås, dinkel och rivna morötter

Ingredienser:
4 port hel dinkel (eller råris)
1 påse quornbitar (ca 300 g)
1 burk kokosmjölk (400 g)
3 st morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5-1 röd chilifrukt
1 msk socker
2 msk soya (t. ex Kikkoman, Blue Dragon)
3 msk jordnötssmör
1 tsk pressad citron (koncentrat går bra)
1 msk flytande margarin
Salt

Gör så här:
1) Koka dinkel (eller råris) enligt anvisning på paketet.
2) Hacka lök och finhacka vitlök och chili.
3) Hetta upp flytande margarin i en stor stekpanna och fräs lök, vitlök och quornbitar i ca 5 min.
4) Tillsätt chili, socker, salt, soya, citronsaft, jordnötssmör och kokosmjölk. Låt koka 10-15 min på svag värme.
5) Skala och riv morötterna.
6) Servera kokosquornen med dinkel och rivna morötter.





Linssoppa med pepparrot och smörgås


Ingredienser:
3 st medelstora potatisar
2 dl röda linser
1 gul lök
1 liten purjolök
2 grönsaksbuljongtärningar/pulver
1 liter vatten
2 msk senap
2 msk färsk riven pepparrot
1 msk flytande margarin
Salt
Svartpeppar

4 st smörgåsar med pålägg

Gör så här:
1) Skala och tärna potatisen. Hacka löken och strimla purjon fint. Skölj linserna i kallt vatten.
2) Hetta upp flytande margarin i en stor gryta. Fräs lök och purjolök tillsammans med potatisen.
3) Tillsätt vatten, linser och buljong. Koka på svag värme i ca 15 min tills potatisen och linserna är mjuka.
4) Rör i senap och smaka av med salt och svartpeppar. Skala och riv pepparroten.
5) Servera soppan med riven pepparrot och smörgås med pålägg.

Källa: www.tasteline.com




Curry med aubergine, kikärtor och ris


Ingredienser:
4 port jasmineris
1 aubergine (ca 400 g)
1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 burk kikärtor (ca 300 g)
1 burk kokosmjölk (400 g)
2 tsk pressad lime (koncentrat går bra)
1 tsk curry
1,5 msk flytande margarin
0,5-1 tsk socker
Salt

Gör så här:
1) Koka riset enligt anvisning på paketet.
2) Skär auberginen i tärningar. Hetta upp flytande margarin i en gryta och fräs auberginen tills den fått färg. Lyft upp auberginen och lägg den på hushållspapper för att suga upp överflödigt fett.
3) Skiva löken, tillsätt lite mer margarin i grytan och fräs några minuter. Skölj kikärtorna och finhacka chilin.
4) Häll ned auberginen, kikärtor, curry, chili och kokosmjölk i grytan. Låt koka ca 5 min.
5) Smaka av med salt, socker och lime och servera med jasmineris.

Källa: www.tasteline.com




Pitabröd med quornfräs och fetaärtröra


Ingredienser:
8 st pitabröd
1 påse quornbitar (ca 300g)
2-3 st charlottenlökar
100 g champinjoner
2 st morötter
1 msk flytande margarin

Fetaärtröra:
150 g frysta gröna ärtor
150 g fetaost
0,5 burk matyoghurt 8% (125 g)
1 tsk pressad citron (koncentrat går bra)
Mejram och/eller timjan
Svartpeppar
Salt

Gör så här:

1) Sätt på ugnen om du vill värma pitabröden (se instruktioner på förpackningen).
2) Finhacka charlottenlök och champinjoner. Hetta upp flytande margarin i en stekpanna och fräs lök och svamp några minuter.
3) Tillsätt quornbitarna och stek på medelvärme tills quornen är varm. Krydda med salt och svartpeppar.
4) Koka upp vatten och häll i ärtorna. Låt ärtorna tina (det tar bara någon minut) och häll sedan av vattnet. Det går lika bra att tina ärtorna i en skål vatten i micron.
5) Mosa ärtorna med en gafflel och smula i fetaost. Rör även ned matyoghurt och smaka av med citron, mejram och/eller timjan, salt och svartpeppar.
5) Skala och skär morötterna i stava. Servera pitabröden med quornfräs, morotsstavar och fetaärtröran.





INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 10

Grönsaker
3 st medelstora potatisar
7 st morötter (medelstora)
3 st gul lök
2 st purjolök
2-3 st charlottenlökar
250 g champinjoner
1 zucchini
1 aubergine (ca 400 g)
1 röd paprika
3 st röda chilifrukter
2 st vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 liten bit färsk pepparrot (ska bli 2 msk riven)

Skafferi
4 port pasta (t.ex penne, skruvar, fjärilar)
4 port hel dinkel (eller råris)
4 port jasmineris
8 st pitabröd
2 burkar kokosmjölk (400 g/st)
1 burk kikärtor (ca 300 g)
2 dl röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar/pulver
4 st smörgåsar med pålägg

Mejeri
150 g fetaost
0,5 burk matyoghurt 8% (125 g)

Frys
2 påsar quornbitar (ca 300 g/st)
150 g frysta gröna ärtor

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
Mejram och/eller timjan
1 tsk curry
Salt
Svartpeppar

Övrigt:
4,5 msk flytande margarin
2 msk olivolja
1,5 msk socker
2 msk senap
2 msk soya (t. ex Kikkoman, Blue Dragon)
3 msk jordnötssmör
2 tsk pressad citron (koncentrat går bra)
2 tsk pressad lime (koncentrat går bra)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0