Veckomatsedel 11

TIPS! Klistra in recept och inköpslista i Word för bättre utskriftsformat

Måndag:
Chilicanneloni med babyspenatsallad
Tisdag: Quornstroganoff med råris och broccoli
Onsdag: Potatis- och purjolökssoppa och varma mackor med champinjonstuvning
Torsdag: Japanska pannkakor med asiatisk sallad
Fredag: Tortillapizzor med pizzasallad


RECEPT FÖR 4 PORTIONER



Chilicanneloni med babyspenatsallad

Ingredienser:
12 st lasagneplattor
350 g keso
1 msk sambal oelek
150 g riven ost

Tomatsås:
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400 g)
1 vitlöksklyfta
1 msk socker
1 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning/pulver
Svartpeppar
Salt

Sallad:
1 påse babyspenat (ca 65 g)
100 g cocktailtomater
0,5 msk olivolja

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200ºC. Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda keso med sambal oelek.
2) Koka lasagneplattorna, 3-4 st i taget, ca 4 min. Ta upp dem försiktigt och lägg på en tallrik.
3) Klicka lite sambalkeso på varje platta, rulla ihop och lägg i en ugnssäker form.
4) Skala och hacka löken. Mixa lök, krossade tomater, pressad vitlök, socker och paprikapulver i en matberedare eller med stavmixer.
5) Häll tomatsåsen i en kastrull tillsammans med buljongtärningen/pulvret. Låt koka upp under omrörning och smaka av med salt och svartpeppar.
6) Häll såsen över pastarullarna och strö över osten. Gratinera i ugnen ca 20 min.
7) Skölj babyspenaten och halvera cocktailtomaterna. Blanda salladen med lite olivolja. Servera cannelonin med salladen.

Källa:www.arla.se




Quornstroganoff med råris och broccoli

Ingredienser:
4 port råris
1 påse quornbitar (300 g)
1 gul lök
200 g champinjoner

300 g frysta broccoli
buketter
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 msk soya
0,5 msk flytande margarin
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Koka råris enligt anvisning på förpackningen.
2) Skala och hacka lök och champinjoner.
3) Hetta upp flytande margarin i en stekpanna. Fräs lök och champinjoner 2-3 min, tillsätt quornen och fräs ytterligare några minuter.
4) Tillsätt matlagningsgrädden, tomatpuré, ketchup och soya. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt småkoka tills quornen är varm.
5) Tina broccolin i micron eller i en kastrull med varmt vatten.
6) Servera stroganoffen med råris och broccoli.




Potatis- och purjolökssoppa och varma mackor med champinjonstuvning

Ingredienser:
0,5 kg potatis
2 purjolökar
2 st grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl mjölk
1 burk lättcréme fraiche (2 dl)
1 tsk rosmarin
2 tsk körvel
0,5 tsk dragon
0,5 msk flytande margarin

Champinjonstuvning:
1,5 dl mjölk
100 g champinjoner
1,5 msk flytande margarin
1 msk vetemjöl
Svartpeppar
Salt
8 skivor ost
4 st brödskivor

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 200ºC. Skala och tärna potatisen. Strimla purjolöken. Hetta upp flytande margarin i en stor kastrull.
2) Fräs purjolöken några minuter tills den mjuknat. Tillsätt potatis, vatten, rosmarin, körvel, dragon och buljong. Låt koka på svag värme i 15 min.
3) Hacka champinjonerna. Hetta upp flytande margarin i en liten kastrull och fräs champinjonerna med salt och svartpeppar. Tillsätt mjöl och och låt det suga upp all vätska. Häll på mjölk och koka under omrörning ca 3 min.
4) Placera brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och klicka ut stuvningen på brödet. Täck över med ost. Grädda i ca 10 min i mitten av ugnen.
5) Ta soppan från plattan och stavixa slät. Rör ner mjölk och lättcréme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
6) Servera soppan med nygräddade varma mackor

Källa: www.arla.se (soppan)




Japanska pannkakor med asiatisk sallad

Ingredienser:
6 ägg
4 dl vetemjöl
4 st salladslökar
6 dl vatten
1 tsk salt
2 msk flytande margarin

Fyllning:
1 paket fast tofu (300 g)
3 dl alfalfagroddar eller munggroddar
200 g champinjoner eller shitakesvamp
1 tsk riven ingefära
1-2 tsk hackad koriander på burk (t. ex Blue Dragon)eller 0,5 kruka färsk koriander
1 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
0,5 tsk sesamolja

Sallad:
2 st morötter
1 röd paprika
1 gul lök
75 g gurka
1 burk haricots verts (ca 200 g)
2 msk pressad lime eller citron (koncentrat går bra)
1-2 tsk hackad koriander på burk (t. ex Blue Dragon) eller 0,5 kruka färsk koriander
0,5 tsk sesamolja
3 tsk olivolja
1 tsk chiliflakes (eller färsk finhackad röd chilifrukt)
Salt

Gör så här:
1) Blanda ägg, vatten, vetemjöl och salt i en bunke. Finhacka salladslöken och häll ned i pannkakssmeten.
2) Hetta upp lite av margarinet och stek 8 st ganska tjocka pannkakor.
3) Skala morötterna och strimla dem sedan med hjälp av potatisskalaren. Skala och finhacka löken. Hacka även paprika och gurka. Blanda allt i en skål och häll även ned haricots verts.
4) Gör dressingen av lime/citron, sesamolja, olivolja, chiliflakes, koriander och salt. Vänta med att hälla dressingen över salladen till strax innan servering.
5) Tärna tofun och hacka champinjonerna. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs tofun på hög värme i ca 2 min. Skala och riv ingefäran fint. Tillsätt champinjoner, groddar, ingefära, sesamolja, sambal oelek och koriander. Fräs ytterligare 2-3 min.
6) Fördela tofublandningen i pannkakorna, rulla ihop dem och servera med den asiatiska salladen.

Källa: www.coop.se (pannkakorna)




Tortillapizzor med pizzasallad


Ingredienser:
4-8 st tortillabröd beroende på storlek
100 g champinjoner
0,5 röd lök
1 röd eller gul paprika
100 g riven ost
1 bit mozzarella (125 g)
75 g majs
0,5 msk pizzakrydda

Tomatsås:
0,5 burk passerade tomater (200 g)
2 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
0,5 msk pizzakrydda

Pizzasallad:
250 g vitkål
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
1) Sätt ugnen på 250ºC.
2) Blanda passerade tomater, tomatpuré, sambal oelek, salt och pizzakrydda. Bre såsen på tortillabröden.
3) Skiva champinjoner, paprika och lök. Strö den rivna osten över pizzorna och lägg sedan på grönsakerna och majs.
4) Skiva mozarellan och placera överst på pizzorna. Strö över lite pizzakrydda. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min- det går fort!
5) Skiva under tiden vitkålen tunt med hjälp av en osthyvel. Blanda med olja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar.
5) Servera tortillapizzorna direkt tillsamans med pizzasalladen.




INKÖPSLISTA FÖR VECKOMATSEDEL 11


Grönsaker
0,5 kg potatis
2 st morötter
250 g vitkål
2 st purjolökar
3 st gul lök
0,5 röd lök
4 st salladslökar
1 vitlöksklyfta
2 st röd paprika (eller 1 röd och 1 gul)
75 g gurka
600 g champinjoner (eller 400 g champinjoner och 200 g shitakesvamp)
1 påse babyspenat (ca 65 g)
100 g cocktailtomater
3 dl alfalfagroddar eller munggroddar
1 tsk riven ingefära

Skafferi
12 st lasagneplattor
4 port råris

4-8 st tortillabröd beroende på storlek
1 paket fast tofu (300 g)
2-4 tsk hackad koriander på burk (t. ex Blue Dragon) eller 0,5 kruka färsk koriander
1 burk krossade tomater (400 g)
0,5 burk passerade tomater (200 g)
1 burk haricots verts (ca 200 g)
75 g majs
3 st grönsaksbuljongtärningar/pulver
4,5 dl vetemjöl
4 st brödskivor

Mejeri
6 ägg
3,5 dl mjölk
1 burk lättcréme fraiche (2 dl)
350 g keso
250 g riven ost
1 bit mozzarella (125 g)
8 skivor ost
2,5 dl matlagningsgrädde (t. ex oatley, milda, kelda)

Frys

1 påse quornbitar (300 g)
300 g frysta broccolibuketter

Att ha hemma (eller köpa)
Kryddor:
1 tsk paprikapulver
1 tsk rosmarin
2 tsk körvel
0,5 tsk dragon
1 msk pizzakrydda
1 tsk chiliflakes (eller färsk finhackad röd chilifrukt)
Svartpeppar
Salt

Övrigt:
4 msk olivolja
4,5 msk flytande margarin

4 msk tomatpuré
1 msk ketchup
1 msk soya
2 msk sambal oelek
1 msk socker
1 tsk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad lime eller citron (koncentrat går bra)










Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0